Promenljivo u narednom periodu, nakon toplijeg vikenda slede vetar, malo kiše i blago zahlađenje

Dok je naše područje zaključno sa četvrtkom bilo pod uticajem ciklonske aktivnosti koji je doneo kakve-takve padavine posle dužeg vremena, već od sutra bićemo pod uticajem novog ciklona – čiji će se uticaj najpre ispoljiti u vidu pojačanog jugoistočnog vetra. Danas i sutra u Vojvodini će biti suvo, a ujedno i osetno toplije vreme – naročito sutra. Dobra vest je da se u narednih 7-10 dana ne očekuje neko osetnije zahlađenje koje bi uslovilo pojavu jutarnjih mrazeva.

Na području Vojvodine uglavnom se akumuliralo 10 do 15mm vodenog taloga, što je apsolutno nedovoljno nakon dugotrajnijeg sušnog perioda za bilo kakvu promenu uslova vlažnosti tla. Ipak, postoje predeli i koji su uspeli da profitiraju, pa je tako u delovima Bačke palo i preko 30mm (Sombor 35mm prema zvaničnim merenjima).

Jutros je u većem delu Vojvodine zabeležen i slab prizemni mraz, ponegde i umeren, dok je prema zvaničnim merenjima (RHMZ) temperatura u meteorološkom zaklonu skliznula u minus jedino u Banatskom Karlovcu (-1.2°C).

Danas su se maksimalne temperature na području Vojvodine kretale između 14 i 17°C, a sutra će biti još toplije. U nedelju će se u najtoplijem delu dana žive u termometrima kretati između 17 i čak 20°C. Južni i jugoistočni vetar biće u pojačanju tokom drugog dana vikenda, dok se najjači udari mogu očekivati u ponedeljak u prvom delu dana, kada se u Banatu mogu očekivati udari olujne jačine, nakon čega će vetar biti u slabljenju. U nedelju će uz vetar obeležiti promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme, sa sunčanim intervalima. Moguća je tek po koja kap kiše ponegde.

U ponedeljak se očekuje pretežno do potpuno oblačno vreme, i tada se očekuje kiša mestimično, a biće uslova i za lokalne pljuskove. Ne očekuju se značajnije padavine, a ponegde će se zadržati i potpuno suvo vreme. Minimalne temperature uglavnom između 8 i 10°C, a maksimumi od 14 do 16°C.

U utorak će preovladavati umereno do potpuno oblačno vreme, uz uslove za kratkotrajnu kišu ili pljusak koji može biti praćen grmljavinom mestimično, uglavnom u južnoj polovini Vojvodine. Biće svežije, uz minimume između 5 i 7°C, i maksimume od 13 do 15°C.

Dosta slični vremenski uslovi očekuju se i u sredu, bez bitnije promene u polju padavina i temperaturnom polju, moglo bi biti za oko 2°C svežije, što se naročito odnosi na Tmax. Tokom srede i četvrtka, tek sporadično, moguća je kratkotrajna kiša ili pljusak.

Nakon nedelje 10. marta temperature bi ponovo mogle biti znatno iznad proseka za 7 dana – ECMWF model (Izvor: tropicaltidbits.com)

U nastavku naredne sedmice, odnosno od petka 15. marta treba očekivati novi postepen priliv toplijeg vazduha na naše područje, te bi maksimalne temperature tokom vikenda 16-17. mart mogle ponovo prelaziti 15°C. Minimalne temperature u drugom delu sedmice kretaće se uglavnom između 3 i 6°C. Sa prilično visokom verovatnoćom može se reći da se do 19/20. marta ne očekuje pojava jutarnjih mrazeva.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *