Promenljivo i nestabilno do petka, stižu pravo leto i tridesetice

Naše područje biće i tokom naredna 2-3 dana pod uticajem visinskog ciklona, koji će stacionirati u oblasti Karpata. Ovaj ciklon će se postepeno popunjavati (slabiti), da bi njegov uticaj na vreme kod nas konačno prestao u petak. Nakon toga očekuje se širenje i jačanje termobaričkog grebena, i porast pritiska od petka. Do petka promenljivo i nestabilno, ali postepeno sve toplije. Od petka duži sunčani intervali, uz maksimume i do 29°C u petak, a u subotu i do 30°C.

Geopotencijal u subotu (GFS)
Geopotencijal u subotu (GFS)

Nestabilno do petka

U Vojvodini i ostatku regiona se i tokom naredna tri dana (računajući i današnji – utorak) zadržava promenljivo oblačno i nestabilno vreme sa povremenom kišom, pljuskovima i grmljavinom. U jutarnjim časovima biće uslova i za lokalnu pojavu sumaglice ili magle, što nije uobičajeno u letnjem periodu godine, i dovoljno svedoči o tome koliko smo ovih dana daleko od pravog leta.

Lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju se uglavnom u poslepodnevnim časovima, a biće uslova i za pojavu kratkotrajnih vremenskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom, i obilnim padavinama za kratko vreme. U četvrtak će se čestina pljuskova znatno umanjiti, međutim i dalje će biti uslova za pljusak, pa čak i jače nevreme na manjem području.

Nestabilnosti u utorak popodne (ARW)
Nestabilnosti u utorak popodne (ARW)

Temperature će biti u porastu. Maksimalne dnevne danas će se kretati između 23 i 25°C, u sredu takođe, a u četvrtak od 25 do 27°C. Jasno je da će uz povećanu vlažnost vazduha u narednim danima biti pojačan osećaj sparine, pa ćemo tako osećati da je toplije i za oko 5°C. Vreme će biti “teško”.

Dugo smo čekali: U petak i subotu pretežno sunčano i toplo

Tokom petka i subote konačno se očekuje i potpuna stabilizacija atmosfere, a preovladavaće pretežno sunčano i toplo vreme. U petak će još uvek biti i sparno, dok bi u subotu konačno trebalo očekivati manje sparno i “teško” vreme, uprkos višim temperaturama.

U petak će se maksimalne temperature kretati između 27 i 29°C, a u subotu između 28 i 30°C. Nije uopšte isključeno da u subotu ponegde bude izmereno i malo preko 30°C.

Maksimalne temperature u regionu u subotu (GFS)
Maksimalne temperature u regionu u subotu (GFS)

Topliji i stabilniji period do sredine meseca?

Trenutne projekcije globalnih numeričkih modela sugerišu na zadržavanje stabilnog i toplog vremena sve do 15. juna, uz eventualne jednodnevne upade hladnijeg vazduha, koji bi uslovili pad temperature od par stepeni, a što bi izazvalo isto tako tek jednodnevnu destabilizaciju atmosfere.

Prva takva promena moguća je u nedelju 9. juna, ali to još uvek nije sigurno. U svakom slučaju, počevši od četvrtka pa sve do sredine meseca, svakodnevno treba očekivati maksimume iznad 25°C, a povremeno i preko 30°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *