Promenljivo i nestabilno do petka, stižu pravo leto i tridesetice

Naše područje biće i tokom naredna 2-3 dana pod uticajem visinskog ciklona, koji će stacionirati u oblasti Karpata. Ovaj ciklon će se postepeno popunjavati (slabiti), da bi njegov uticaj na vreme kod nas konačno prestao u petak. Nakon toga očekuje se širenje i jačanje termobaričkog grebena, i porast pritiska od petka. Do petka promenljivo i nestabilno, ali postepeno sve toplije. Od petka duži sunčani intervali, uz maksimume i do 29°C u petak, a u subotu i do 30°C.

Geopotencijal u subotu (GFS)
Geopotencijal u subotu (GFS)

Nestabilno do petka

U Vojvodini i ostatku regiona se i tokom naredna tri dana (računajući i današnji – utorak) zadržava promenljivo oblačno i nestabilno vreme sa povremenom kišom, pljuskovima i grmljavinom. U jutarnjim časovima biće uslova i za lokalnu pojavu sumaglice ili magle, što nije uobičajeno u letnjem periodu godine, i dovoljno svedoči o tome koliko smo ovih dana daleko od pravog leta.

Lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju se uglavnom u poslepodnevnim časovima, a biće uslova i za pojavu kratkotrajnih vremenskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom, i obilnim padavinama za kratko vreme. U četvrtak će se čestina pljuskova znatno umanjiti, međutim i dalje će biti uslova za pljusak, pa čak i jače nevreme na manjem području.

Nestabilnosti u utorak popodne (ARW)
Nestabilnosti u utorak popodne (ARW)

Temperature će biti u porastu. Maksimalne dnevne danas će se kretati između 23 i 25°C, u sredu takođe, a u četvrtak od 25 do 27°C. Jasno je da će uz povećanu vlažnost vazduha u narednim danima biti pojačan osećaj sparine, pa ćemo tako osećati da je toplije i za oko 5°C. Vreme će biti „teško“.

Dugo smo čekali: U petak i subotu pretežno sunčano i toplo

Tokom petka i subote konačno se očekuje i potpuna stabilizacija atmosfere, a preovladavaće pretežno sunčano i toplo vreme. U petak će još uvek biti i sparno, dok bi u subotu konačno trebalo očekivati manje sparno i „teško“ vreme, uprkos višim temperaturama.

U petak će se maksimalne temperature kretati između 27 i 29°C, a u subotu između 28 i 30°C. Nije uopšte isključeno da u subotu ponegde bude izmereno i malo preko 30°C.

Maksimalne temperature u regionu u subotu (GFS)
Maksimalne temperature u regionu u subotu (GFS)

Topliji i stabilniji period do sredine meseca?

Trenutne projekcije globalnih numeričkih modela sugerišu na zadržavanje stabilnog i toplog vremena sve do 15. juna, uz eventualne jednodnevne upade hladnijeg vazduha, koji bi uslovili pad temperature od par stepeni, a što bi izazvalo isto tako tek jednodnevnu destabilizaciju atmosfere.

Prva takva promena moguća je u nedelju 9. juna, ali to još uvek nije sigurno. U svakom slučaju, počevši od četvrtka pa sve do sredine meseca, svakodnevno treba očekivati maksimume iznad 25°C, a povremeno i preko 30°C.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!