Prolećne temperature do kraja sedmice uz kulminaciju u petak, a onda jače zahlađenje?

Do kraja aktuelne sedmice sasvim sigurno očekuju nas prolećne temperature, uz vrhunac u petak 24. marta kada se očekuju maksimumi i do 24°C. Potom će u subotu uslediti manje zahlađenje uz destabilizaciju atmosfere i lokalne pljuskove, dok će u nedelju ponovo biti stabilno – ali samo na kratko. Brine ono što se može dogoditi u prvom delu naredne sedmice.

Kako danas (sreda), tako i tokom naredna dva dana preovladavaće malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima i temperaturama iznad prosečnih vrednosti za treću dekadu marta. Jutarnje temperature kretaće se između 5 i 8°C, a maksimalne dnevne u sredu između 17 i 19°C, u četvrtak od 19 do 21°C, a u petak od 22 do čak 24°C. Nema sumnje da će temperature narednih dana dodatno probuditi vegetaciju. Duvaće slab do umeren vetar promenljivog smera, uglavnom jugoistočni, u petak južni i jugozapadni.

Maksimalne temperature u regionu u petak prema ECMWF modelu (Source: meteologix.com)

U subotu se očekuje jedno prolazno pogoršanje vremena, uz manji pad temperatura i destabilizaciju atmosfere. Već oko podneva, ali češće u poslepodnevnim i večernjim satima očekuje se kiša mestimično, a biće uslova i za lokalne pljuskove praćene grmljavinom. Jutarnje temperature kretaće se između 8 i 11°C, a maksimalne dnevne od 15 do 18°C. Duvaće umeren i jak severozapadni vetar.

Sve izvesnije zahlađenje krajem meseca

U nedelju se uz promenljivu oblačnost temperature neće bitnije menjati u odnosu na subotu, i u najtoplijem delu dana će se kretati između 16 i 18°C. Potom će u ponedeljak 27. marta uslediti promena vremena uz premeštanje jakog hladnog fronta preko naših krajeva, što će rezultovati kišom, pljuskovima i grmljavinom, kao i pojačanim severozapadnim vetrom, koji bi mogao biti i olujne jačine. Još uvek je rano govoriti o tačnom tajmingu prolaska hladnog fronta, ali ćemo zato više detalja saopštiti tokom petka ili subote.

Odstupanje temperature od normale na 850hPa ECMWF (Source: tropicaltidbits.com)

Početkom i sredinom naredne sedmice dnevne temperature uglavnom ne bi prelazile 12°C, dok će postojati mogućnost i za pojavu jutarnjeg mraza. U brdsko-planinskim predelima regiona došlo bi do formiranja snežnog pokrivača.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *