Prizemni mraz u utorak i sredu, od četvrtka znatno toplije, ali promenljivo

Tokom utorka i srede preovladavaće malo do umereno oblačno i prohladno vreme, uz duže sunčane intervale i bez šansi za padavine. Duvaće slab do umeren vetar istočnih smerova. Od četvrtka će biti znatno toplije, međutim uz uslove za kratkotrajne pljuskove, a ponegde i grmljavinu, posebno u subotu.

Očekuju nas najmanje dva lepa, ali kao što je već pomenuto prohladna dana, naročito u jutarnjim časovima. Temperature koje se očekuju su znatno ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine, što bi značilo i da bi toplane trebalo da krenu sa isporukom toplotne energije prema građanima.

Dok se u utorak očekuje znatna količina visoke oblačnosti iznad našeg područja, u sredu će oblaka biti znatno manje. Jutarnje temperature u utorak će se kretati između 1 i 3°C, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 14 do 16°C. U sredu će se jutarnje temperature (ponovo) kretati između 1 i 3°C, a maksimalne dnevne od 15 do 17°C. Ponegde će prizemna temperatura (T5cm) skliznuti blago u minus, dakle – očekujte prizemni mraz.

Osetno otopljenje se očekuje od četvrtka. Minimalne temperature neće se spuštati ispod 7°C, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 19 do 22°C. Za razliku od prethodna dva dana, biće uslova za kratotrajnu kišu ili pljusak, ali u većini mesta ostaje suvo. Vrlo slična situacija očekuje se i tokom petka, s’ tim što su šanse da ponegde bude malo kiše još manje. Biće promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. Jutarnje temperature u petak uglavnom između 14 i 16°C, a maksimalne dnevne od 27 do 29°C. Ovo su temperature ekstremno iznad prosečnih vrednosti za početak treće dekade oktobra, a jasno je da će biti oboreni i dnevni rekordi za ovaj period oktobra u većini mesta Vojvodine.

Pojačan vetar južnih smerova u noći ka suboti prema ECMWF modelu (Izvor: meteologix.com)
U petak i subotu izraženo “feniranje” uzrokovaće i neuobičajeno tople noći za početak treće dekade oktobra

Tokom petka i subote, 20 i 21. oktobra, duvaće i umeren, a na udare i jak južni i jugozapadni vetar. Osim što će uticati na dnevne temperature, koje će biti neobično visoke za ovo doba godine, zahvaljujući njegovom fenskom uticaju očekuju se i prilično tople noći za ovo doba godine. Noć između petka i subote biće među najtoplijim u oktobru, a možda i najtoplija u istoriji merenja. Lako se može desiti da imamo pojavu tropske noći (Tmin >20°C), što iz perspektive minimuma tokom naredna dva dana deluje nemoguće, zar ne?

U danima vikenda treba očekivati tek manji pad temperatura i destabilizaciju atmosfere, uz mestimičnu kišu i pljuskove sa grmljavinom, posebno u subotu. Ipak, ovu prognozu treba uzeti sa rezervom, zbog čeka za sada i nećemo iznositi mnogo detalja. Maksimalne temperature neće se spuštati ispod 22°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *