Počeo sneg, inteziviranje padavina se tek očekuje, koliki pokrivač treba očekivati?

Večeras u većem delu Vojvodine pada sneg slabog, ređe umerenog intenziteta. Sneg će padati tokom predstojeće noći, kao i sutra tokom većeg dela dana, promenljivim intenzitetom. Temperature će se kretati oko 0°C, što će rezultovati sa mnogo bljuzgavice. Prestanak padavina očekuje se u sredu tokom dana, a od četvrtka sledi i otopljenje. Za vikend će temperature u najtoplijem delu dana blago prelaziti 15°C.

U narednih 40-ak sati sneg će gotovo neprekidno padati u većem delu Vojvodine, slabim i umerenim intenzitetom. Do prestanka padavina u sredu tokom dana očekuje se 15 do 25mm vodenog taloga na području Vojvodine, a nešto manje padavina očekuje se na krajnjem severu i jugoistoku pokrajine.

Temperature će se kretati uglavnom oko 0°C. U utorak ujutru očekuju se minimalne temperature između -2 i 0°C, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 1 do 3°C. U sredu ujutru temperature će se kretati između -3 i -1°C, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 1 do 3°C – kao i prethodnog dana. Ovo će rezultovati mokrim snegom, i velikom količinom bljuzgavice.

Uz sneg slabog i umerenog intenziteta, najviše visine snežnog pokrivača očekuju se u sredu ujutru. Prema našim očekivanjima, visina snežnog pokrivača u proseku će se kretati između 6 i 10cm, u Sremu ponegde i do 15cm, a na Fruškoj Gori i više.

Visina snega u sredu ujutru po GFS modelu
Visina snega u sredu ujutru po ECMWF modelu

Dakle, najlepši zimski ambijent (zapravo na početku proleća) očekuje se u Sremu, dok bi najmanje snega bilo na istoku Banata i severu Bačke (gde ponegde visina pokrivača neće preći ni 6cm).

Kada govorimo o ostatku Srbije, najviše snega očekuje se u istočnoj Srbiji, gde se očekuje između 20 i 30cm snega, a u plinskim krajevima ovog dela zemlje i do pola metra.

Pojačan vetar u utorak (GFS)

U utorak će duvati umeren, na udare jak istočni i severoistočni vetar. U sredu će duvati umeren, na udare jak istočni i jugoistočni vetar. Pojačan vetar tokom naredna dva dana pojačaće subjektivni osećaj hladnoće, a na istoku Srbije očekuje se i stvaranje snežnih nanosa, i problemi u saobraćaju.

Toplije od četvrtka, za vikend preko 15°C

Četvrtak će obeležiti umereno do potpuno oblačno, ali većinom suvo i toplije vreme. U petak će biti malo do umereno oblačno vreme, sa dužim sunčanim intervalima. Tokom oba dana duvaće umeren, a na udare jak jugoistočni vetar.

U četvrtak će se jutarnje temperature kretati između -1 i 1°C, a maksimalne dnevne od 6 do 9°C. U petak će minimalne temperature biti u intervalu od 3 do 5°C, a maksimalne dnevne od 13 do 15°C.

Maksimalne temperature u subotu po GFS modelu

U danima vikenda promenljivo oblačno i još malo toplije vreme, uz dnevne temperature koje će se kretati oko i malo iznad 15°C.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!