Ozbiljnijih padavina nema na vidiku, sve izvesniji tropski talas

Nakon jučerašnje sporadične kiše i pljuskova sa grmljavinom, koji su zahvatili manji deo teritorije Vojvodine (u većini mesta ostalo je suvo), ponovo sledi nekoliko potpuno stabilnih dana. Temperaturno će biti prijatno samo danas i eventualno utorak, dok se u nedelju, a naročito od utorka, očekuju vrlo visoke temperature.

Danas se očekuje promenljivo oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima uz umeren severni i severozapadni vetar, a biće i prijatno toplo. Jutarnje temperature kretale su se između 12 i 14°C, a maksimalne dnevne kretaće se od 28 do 30°C. Drugog dana vikenda biće pretežno sunčano i toplije. Jutarnje temperature kretaće se između 14 i 17°C, a maksimalne dnevne od 30 do 32°C. Duvaće slab, ređe umeren, južni i jugoistočni vetar.

U ponedeljak se vreme neće bitnije menjati. Zadržava se pretežno sunčano vreme, uz još koji stepen više temperature, pa će biti tropski toplo. Nakon jutarnjih temperatura koje će se kretati između 15 i 18°C, maksimalne dnevne biće u intervalu od 33 do 35°C.

Prognozirane temperature u delu zapadne Evrope za danas (GFS) – meteologix.com

Inače, juče i danas se beleže ekstremno visoke temperature u Španiji i Francuskoj. Kakvo-takvo osveženje očekuje se u ponedeljak. U delovima ovih zemalja beleže se maksimalne temperature iznad 40°C.

Kraće i manje osveženje u utorak

Uz nešto više oblaka u utorak se očekuje i manji pad temperatura, a biće uslova za kratkotrajnu kišu i pljuskove. Kao i juče, u većini mesta bi se ponovo zadržalo suvo vreme, dok bi sporadično osećaj svežine pojačala i manja količina kiše, češće u noći ka utorku i u utorak u prvom delu dana. Duvaće umeren severozapadni vetar, koji će već tokom popodneva biti u slabljenju. Jutarnje temperature kretaće se između 16 i 19°C, a maksimalne dnevne od 28 do 31°C.

Od srede se ponovo očekuje porast temperatura, i nastavak uglavnom suvog vremena, uz šansu za tek ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom u pojedinim danima. Sredinom i u drugom delu sledeće nedelje u svakom slučaju nas očekuje promenljivo vreme, uz dosta Sunca. Temperature će biti ponovo u porastu.

Krajem sledeće sedmice oko 35°C?

Visoke temperature u nedelju i ponedeljak nisu ništa neobično za jun, a to ne možemo ni nazvati tropskim talasom, obzirom da se već u utorak očekuje pad temperatura. Od srede se ponovo očekuju temperature malo iznad 30°C, ali će do pravog “usijanja” doći verovatno krajem sledeće sedmice, odnosno oko 25. juna.

U petak i u danima narednog vikenda dnevne temperature kretale bi se oko 35°C, a očekuju nas i prve tropske noći ove godine u većini predela (ponegde je zabeležena 4. juna), odnosno jutarnji minimumi iznad 20°C. Postoje naznake da bi moglo biti još toplije od ovih brojki koje smo naveli, ali kako je ovaj period ipak daleko i moguće su promene, detaljnije ćemo pisati od ponedeljka.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

One comment

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *