Ove sedmice uglavnom suvo vreme, Miholjsko leto u toku

Tokom utorka i većeg dela srede preovladavaće pretežno sunčano i nakon prohladnog jutra danju prijatno toplo vreme zaovo doba godine, što su sve karakteristike Miholjskog leta. U četvrtak i petak će temperature biti u padu, ali će od vikenda ponovo biti toplije. Ozbiljnijeg zahlađenja, kao ni ozbiljnijih padavina, nema na vidiku do kraja meseca.

U sredu popodne i uveče će doći do umereno naoblačenja, ali se uglavnom zadržava suvo vreme, eventualno uz po koju kap kiše. U utorak i sredu jutarnje temperature kretaće se između 7 i 10°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 20 do 22°C, ponegde i do 23 stepena Celzijusa.

U utorak će duvati umeren jugoistočni vetar, a u sredu slab do umeren severozapadni. Tokom ova dva dana vazdušni pritisak biće iznad normale, i u opadanju.

Umeren jugoistočni vetar duvaće još u utorak, menja ga severozapadni (GFS)

U četvrtak će preovladavati pretežno sunčano, a u petak malo do umereno oblačno vreme. Pojava jutarnje sumaglice, eventualno i magle, biće retka. U petak tokom dana očekuje se umereno naoblačenje, ali se zadržava suvo vreme. Tokom ova dva dana dnevne temperature biće nešto niže i kretaće se između 16 i 19°C. Jutarnje se u četvrtak neće bitnije menjati u odnosu na utorak i sredu, dok će u petak jutro biti hladnije, uz jutarnje minimume između 3 i 6°C. Ponegde je moguć prizemni mraz (5cm), što smo ponegde imali još i u septembru mesecu.

U subotu i nedelju malo kiše

U danima vikenda doći će do ponovnog otopljenja u odnosu na četvrtak i petak, ali će biti promenljivo oblačno i nestabilno vreme, uz povremenu slabu kišu i mogućnost za lokalne pljuskove, naročito u subotu. Naravno, još uvek je rano govoriti o detaljima, pa ćemo opširnije o vremenu za vikend pisati u četvrtak uveče.

Jutarnje temperature kretaće se oko 10°C u danima vikenda (bez bojazni za prizemni mraz što će inače biti slučaj u petak), dok će se dnevne temperature kretati između 17 i 19°C u subotu, a u nedelju između 20 i 22°C.

Ne treba očekivati jače zahlađenje do kraja meseca

Do kraja oktobra očekuju se temperature u okviru i iznad prosečnih vrednosti. To znači da će jutarnje temperature gotovo konstantno biti iznad 5°C, u pojedinim danima i preko 10°C, dok se maksimalne dnevne temperature neće spuštati ispod 15°C, a u većini dana će se kretati oko 20°C.

Temperatura 850hPa do kraja meseca po GFS modelu – wetterzentrale.de

Kao što možemo videti na dijagramu iznad (T 1500m), nakon prolaznog zahlađenja tokom četvrtka i petka, u većini dana do kraja meseca očekuju se iznadprosečne temperature za ovo doba godine. Oko 27. oktobra bi trebalo da usledi novo zahlađenje, ali ono neće biti ništa intenzivnije od onog koje se očekuje u četvrtak i petak ove sedmice.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 606

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *