OTKRIVAMO: Vreme u Srbiji za prvomajske praznike, hoće li biti uslova za piknik?

Naše područje biće tokom naredna dva dana pod uticajem polja niskog vazdušnog pritiska, čiji će se centar premeštati u utorak preko centralnih predela i Vojvodine dalje na severoistok, preko Karpata, da bi u sredu ovaj ciklon uticao na vreme kod nas sa istoka Rumunije i iz daleke Ukrajine. Naredna 3 dana očekuje se promenljivo i nestabilno vreme, u utorak i prohladno, sa povremenom kišom i pljuskovima. Prvog, a naročito drugog maja biće nešto toplije. Sreda će biti vetrovita. U nastavku donosimo detaljnu vremensku prognozu za prvi maj 2019. godine.

UTORAK – 30. april:

U utorak će u čitavoj zemlji preovladavati umereno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom, a postojaće uslovi i za ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom, i to naročito u Vojvodini. Više padavina očekuje se u zapadnim i severnim predelima zemlje (samim tim i u Vojvodini), a najmanje na jugu i jugoistoku, gde su mogući i duži sunčani periodi.

U Vojvodini više padavina treba očekivati u drugom delu dana, odnosno u poslepodnevnim i večernjim satima.

Povremena kiša i pljuskovi u utorak popodne (ARW)
Povremena kiša i pljuskovi u utorak popodne (ARW)

U utorak će duvati slab do umeren zapadni i severozapadni vetar, koji će u Vojvodini u večernjim časovima biti u pojačanju. Jutarnje temperature kretaće se od 6 do 10°C, a maksimalne dnevne od 13 do 16°C.

SREDA – 1. maj:

Osvanulo bi pretežno do potpuno oblačno jutro u najvećem delu zemlje, a nešto manje oblaka moglo bi biti jedino na krajnjem severu Vojvodine (delovi Bačke), odnosno jugu Srbije. U noći ka sredi, pa čak i u sredu ujutru, još uvek će mestimično biti kiše, i to naročito na severu Srbije (Vojvodini), Podunavlju, i na istoku Srbije.

Dalje tokom dana treba očekivati delimično razvedravanje, što znači da bi bilo sunčanih intervala, ali će oblaka na nebu iznad Srbije još uvek biti. U nastavku dana treba očekivati uglavnom suvo vreme, međutim itekako će biti uslova da uz lokalni razvoj oblačnosti bude lokalnih pljuskova, koji ponegde mogu biti praćeni grmljavinom. Sa odmicanjem dana treba očekivati sve više sunčanih perioda, i to naročito na zapadu i severu, samim tim i u Vojvodini.

Dosta oblaka na nebu u sredu ali uz sunčane intervale (ARW)
Dosta oblaka na nebu u sredu ali uz sunčane intervale (ARW)

U sredu će duvati umeren, a na udare ponegde i jak, zapadni i severozapadni vetar što većini sigurno neće prijati. Pojačan vetar doprineće većem riziku od pojave šumskih požara u najtoplijem delu dana, pa zbog toga treba biti vrlo oprezan prilikom loženja vatre u prirodi.

Minimalne temperature kretaće se između 6 i 10°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 16 do 19°C.

U utorak 30. aprila ažuriraćemo trodnevnu prognozu za Vojvodinu i Beograd, pa savetujemo da posetite ovu stranicu u drugom delu dana za eventualne nove detalje u prognozi za sredu i četvrtak.

ČETVRTAK – 2. maj:

Možda i najbolji dan za boravak u prirodi. U četvrtak se očekuje promenljivo oblačno, ali većinom suvo vreme. Biće i sunčanih perioda, i to dužih u odnosu na sredu. U poslepodnevnim časovima ipak će postojati mogućnost za ređu pojavu pljuskova koji ponegde mogu biti praćeni grmljavinom, i to naročito u istočnoj polovini zemlje, što znači Banat u Vojvodini, i predeli istočno od Velike Morave u ostatku Srbije.

Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni, krajem dana u okretanju na jugozapadni u većini krajeva. Jutarnje temperature u četvrtak će se kretati između 5 i 8°C, a maksimalne dnevne od 18 do 21°C.

Mogućnost jačeg zahlađenja za vikend

Obzirom da naredna dva dana nećemo pisati o očekivanim vremenskim prilikama u narednom periodu (u utorak će biti ažurirana trodnevna prognoza za Vojvodinu i Beograd), želimo da spomenemo mogućnost nove promene vremena u subotu 4. maja.

Globalni numerički modeli već danima simuliraju građenje jakog anticiklona u oblasti istočnog Atlantika i zapadne Evrope, što bi “blokiralo” uticaj atlantika na neko vreme. Istovremeno, simulira se snažna ciklogeneza negde u oblasti Finske, a ovakav razvoj sinoptičke situacije pokrenuo bi znatno hladniju i vlažnu vazdušnu masu prema Evropi, i ovom promenom vremena bio bi zahvaćen veći deo Evrope.

Sinoptrička situacija u Evropi u petak (GFS)
Sinoptrička situacija u Evropi u petak (GFS)

Istovremeno, vrlo je moguća i sekundarna ciklogeneza iznad Tirenskog ili Jadranskog mora. Sve ovo zajedno, uslovilo bi novu promenu vremena u danima predstojećeg vikenda, uz čestu kišu i pljuskove sa grmljavinom u regionu, i spuštanje snežne granice čak i ispod 1000mnv u nedelju.

Kada govorimo o Vojvodini, najpre su već u petak krajem dana moguće nestabilnosti u vidu pljuskova sa grmljavinom, da bi u danima vikenda preovladavalopromenljivo oblačno i osetno hladnije vreme sa povremenom kišom i dnevnim temperaturama ispod 15°C (naročito u nedelju), dok bi se od ponedeljka 6. maja minimumi mogli spuštati i na ispod 5°C.

Dnevne temperature u nedelju 5. maja (GFS)
Dnevne temperature u nedelju 5. maja (GFS)

Promene su naravno moguće obzirom na daljinu perioda, a više detalja o ovoj promeni donosimo u četvrtak.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *