Oprez zbog klizavih ulica, povremen sneg u naredna dva dana uz povećanje pokrivača!

Tokom noći, jutra, i ranog prepodneva, mestimično je na teritoriji Vojvodine bilo ledene kiše, zbog koje je saobraćaj bio usporen i otežan. Sreća leži u činjenici da su temperature u porastu, pa se sneg i led sa ulica lagano tope. Nakon predaha i prelaska temperature u plus tokom dana uz otapanje snežnog pokrivača, večeras i tokom noći ka petku stižu nove snežne padavine, kojih će povremeno biti sve do petka poslepodne, ali ne u većim količinama. Konkretnije padavine na jugu pokrajine.

Ledena kiša službeno je osmotrena tokom noći i jutra na meteorološkim stanicama na Paliću, u Kikindi, Zrenjaninu, Banatskom Karlovcu, a na kratko je ledene kiše bilo i u Novom Sadu, gde je inače bilo toplije. Dobra vest je da su temperature u porastu, i u 11 časova kreću se između 0 i 3°C, dok će se danas maksimalne temperature kretati između 1 i 4°C uz otapanje snežnog pokrivača. Dok će se na širem području Srema i Bačke snežni pokrivač gotovo u potpunosti istopiti, onaj u Banatu bi ipak mogao dočekati i nove snežne padavine koje pristižu večeras.

Večeras i u noći ka četvrtku povremen sneg

Tokom večeri će sa juga do Vojvodine stići nova jača oblačnost, koja će tokom večeri i predstojeće noći doneti povremen sneg verovatno čitavoj Vojvodini, međutim nešto konkretnije padavine očekuju se na jugu pokrajine. Na severu Vojvodine padavine će biti simbolične, i upitno je hoće li doći do povećanja visine pokrivača. Sa druge strane, južni i srednji Banat, kao i Srem, mogu računati i na oko 5cm novog snega.

Položaj snežnih padavina večeras (GFS)
Položaj snežnih padavina večeras (GFS)

Jutarnje temperature u četvrtak će se kretati između -3 i -1°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu između 0 i 1°C. Duvaće uglavnom umeren severni i severozapadni vetar.

Još malo snega od četvrtka uveče do petka sredinom dana

Nakon pauze sa padavinama u četvrtak tokom dana, u četvrtak uveče, tokom noći ka petku, i u petak u prvom delu dana očekuju se nove snežne padavine, i ovog puta izraženije na jugu Vojvodine, tačnije u Sremu, južnom i srednjem Banatu, a podrazumeva se i Beogradu, koji geografski jednim svojim delom pripada Vojvodini. Tada može pasti još nekoliko centimetara novog snega u južnim krajevima pokrajine, ništa spektakularno, ali dovoljno za nastavak pravog zimskog ambijenta. U ostalim krajevima poput severnog Banata, severne i severozapadne Bačke, pitanje je hoće li biti nešto više osim provejavanja snega.

Snega će biti i u noći ka petku, akumulacija 6h (ARW)
Snega će biti i u noći ka petku, akumulacija 6h (ARW)

U petak će se jutarnje temperature kretati između -4 i -2°C, a maksimalne dnevne od -1 do 0°C. Duvaće umeren severozapadni vetar, uveče u slabljenju.

Naša oficijalna trodnevna prognoza za Vojvodinu biće ažurirana u poslepodnevnim časovima između 15:30 i 16:30h, kada možete saznati sveže informacije o vremenskim prilikama u naredna tri dana u svim krajevima Vojvodine, zaključno sa subotom. Biće informacija i o očekivanoj visini snežnog pokrivača po regionima Vojvodine.

U subotu umeren i jak mraz, od nedelje toplije

U petak veče i u noći ka suboti treba očekivati delimično razvedravanje, pa će uz “rupe” u oblacima i dalji dotok hladnijeg vazduha jutro u subotu biti vrlo hladno, naročito u predelima sa snežnim pokrivačem. Ozbiljniji kandidat za jak jutarnji mraz biće južni delovi pokrajine. Više detalja narednih dana.

Konačno otopljenje treba očekivati od drugog dana vikenda, 13. januara, kada je doček Pravoslavne nove godine. Tokom većeg dela naredne sedmice treba računati na maksimalne dnevne temeprature u svakodnevnom plusu, a u nekim danima i iznad 5°C. Više detalja o prognozi za narednu sedmicu u danima vikenda, prvo da ispratimo ove vrlo dinamične dane kada su vremenske prilike i neprilike u pitanju.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *