Olujni vetar uzrokuje smetove, prevrću se kamioni, pojedini putni pravci blokirani (VIDEO)

U skladu sa očekivanjima danas duva umeren i jak jugoistočni vetar širom Vojvodine, međutim u Banatu udari vetra dostižu i 100km/h odnosno više od 25m/s, što je vetar olujne jačine. Jaki bočni udari vetra uzrokovali su na nekoliko mesta u Banatu prevrtanje šlepera, a snežni smetovi blokirali su putne pravce u okolini Barande, Sakula i Opova. Uslovi za vožnju su znatno otežani na putnom pravcu Beograd – Zrenjanin.

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/photos/a.1844392115842402/2258904784391131/

Zbog temperatura koje su u plusu, konkretno u 16 časova između 1 i 7°C na području Vojvodine, srećom veći problemi sa smetovima na širem području su izbegnuti. Međutim, tamo gde je temperatura u proteklih 12 sati bila nešto niža, i gde se sneg nije rastopio, već je i dalje nešto suvlji, jak jugoistočni vetar uzrokovao je snežne smetove. Olujni udari vetra otežavaju raščišćavanje teškoj mehanizaciji, zbog čega je probijanje ovih zavejanih putnih pravaca znatno otežano.

Na teoritorijama MZ Sakule i MZ Baranda, u južnom Banatu, proglašena je vanredna situacija.

U okolini Zlatice, u srednjem Banatu, istočno od Zrenjanina, došlo je do prevrtanja šlepera. Još uvek nije poznato šta je tačan uzrok ovog prevrtanja, a pretpostavka je da je do prevrtanja došlo zbog jakih udara bočnog vetra. Pored ovoga, nezvanične informacije koje su do nas stigle, govore da je jedan kamion sleteo sa puta kod Perleza, u srednjem Banatu.

Prevrtanje šlepera kod Zlatice (Foto: Dušan Drinić)
Prevrtanje šlepera kod Zlatice (Foto: Dušan Drinić)

Dobra informacija je da će slabljenje jugoistočnog vetra u Banatu uslediti već u narednim satima, a tokom večeri će smer vetra okrenuti na zapadni i severozapadni. Današnji dan je jedan od onih koji su ukazali na značaj meteorologa i meteorologije.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

2 komentara

    • Poštovani,
      za početak – ne bi bilo loše da još jednom pogledate datum ovog teksta. Lepo piše da je napisan 28. januara u 16:23, tako da vest nikako nije bajata, a još manje je netačna.

      Pozdrav

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *