Olujna košava naredna dva dana, a stiže i kiša uz pad temperatura

Jak i olujni vetar koji duva danas u celoj Vojvodini, a posebno u južnom Banatu, očekuje se i tokom naredna 2-3 dana. Međutim, za razliku od današnjeg sunca, do kraja nedelje očekuje se znatno više oblaka, uz povremenu kišu, naročito tokom četvrtka, a zatim verovatno i u nedelju. Kiše će međutim biti i tokom petka i subote. Očekuje se i pad temperatura, koje će se u sredu kretati oko 20°C u najtoplijem delu dana, dok od četvrtka neće prelaziti 15°C.

Naredna tri dana bićemo pod uticajem sekundarnog ciklona koji se upravo večeras formira u Đenovskom zalivu, dok istovremeno imamo prostrano i snažno polje visokog pritiska na istoku kontinenta.

Sinoptička situacija u četvrtak (GFS)

U sredu se očekuje umereno do potpuno oblačno i nešto svežije vreme u odnosu na danas. Jutarnje temperature kretaće se između 12 i 14°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 18 do 22°C. Duvaće jak jugoistočni vetar sa udarima olujne jačine do 20m/s (75km/h), a na jugu Banata udari orkanske jačine i do 30m/s (110km/h). Iako par kapi kiše može biti i tokom dana, kiša se očekuje u večernjim časovima, i to prvenstveno na zapadu i severu pokrajne (gde će vetar biti slabiji).

U četvrtak se očekuje pad temperatura i nešto više padavina. Kiša se povremeno očekuje tokom celog dana, prvenstveno na zapadu i severu pokrajine, a manje u Banatu (usled uticaja košave). Očekuje se 10 do 15mm vodenog taloga za 24 sata. Jutarnje temperature kretaće se između 11 i 13°C, a maksimalne dnevne od 14 do 17°C. I dalje će duvati jak jugoistočni i istočni vetar sa udarima olujne jačine do 20m/s (75km/h), a na jugu Banata sa orkanskim udarima i do 30m/s (110km/h).

Udari jugoistočnog vetra u četvrtak pre podne (WRF)

Vetar koji će duvati tokom srede i čevrtka na jugu Banata može stvoriti određenu materijalnu štetu na objektima, kao i rušenje grana i celih stabala. U ostatku Vojvodine ne bi trebalo očekivati značajnije probleme, obzirom da vetar neće biti orkanske jačine, a treba istaći i da su građevine u našim krajevima prilagođene ovakvim vanrednim okolnostima.

U petak se vreme neće bitnije menjati, ostaje pretežno do potpuno oblačno vreme, uz konačno postepeno slabljenje vetra. Takođe se očekuje povremena kiša, ali nešto manja količina u odnosu na četvrtak, uglavnom 5 do 10mm za 24 sata. U petak će vetar okrenuti smer na istočni i severoistočni, i biće u slabljenju. Udari vetra uglavnom neće prelaziti 15m/s (55km/h). Temperature će biti u daljem manjem padu, i kretaće se između 12 i 14°C u najtoplijem delu dana.

Do kraja radne nedelje (noć petak na subotu), prema večerašnjim proračunima, treba očekivati 10 do 30mm vodenog taloga, lokalno do 40mm na zapadu i severozapadu. Najmanje u Banatu, a najviše u Sremu, i na zapadu i severozapadu Bačke. U delovima Crne Gore, Hercegovine, i juga Hrvatske, tokom naredna tri dana akumuliraće se i više od 150mm kiše!

Ukupne padavine u regionu do petka sredinom dana (WRF)

Jesenje vreme vrlo verovatno i za vikend

Iako još uvek nije sasvim izvesno kakvo nas vreme očekuje u danima vikenda, usled česte promene u projekcijama baričkih sistema koje simuliraju globalni numerički modeli, nemoguće je reći kakvo nas vreme tačno očekuje u danima vikenda, ali određene tendencije postoje.

Kiša se povremeno očekuje najverovatnije i u danima vikenda, i to bez izraženijeg vetra, što sa sobom nosi veći potencijal kada govorimo o količini padavina – posebno u Banatu, gde će u ovom prvom talasu biti znatno manje kiše. Temperature sasvim sigurno neće prelaziti 15°C u najtoplijem delu dana, a moguće je i da se živa u termometru “zakuca” na oko 10°C.

Spremite se na pravo jesenje vreme u narednih nedelju dana. Više informacija u četvrtak…

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *