Očekuje nas promenljiva sedmica, danas ponegde, a u četvrtak u svim predelima preko 20°C

Tokom ove sedmice očekuju nas promenljive vremenske prilike, što i jeste karakteristika ranog proleća i proleća generalno. Do astronomskog početka proleća ostalo je još nešto više od dve sedmice, međutim prema meteorološkom kalendaru proleće je stiglo 1. marta. Iako će padavina povremeno biti, to će biti u manjim količinama, i tokom većeg dela sedmice biće suvo. Danas i u petak ponegde, a u četvrtak u svim predelima Vojvodine meriće se temperature preko 20°C.

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/photos/a.1844392115842402/2281458012135808/?type=3&theater

Danas do kraja dana zadržava se malo do umereno oblačno vreme sa dužim intervalima i uz temperature iznad prosečnih vrednosti. Živa u termometrima u najtoplijem delu dana kretaće se između 18 i 21°C.

Sutra se očekuje promena vremena, tako da će u utorak preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa slabom kišom. Ne očekuje se značajnija količinma padavina, a temperature će biti u padu. Jutarnje temperature kretaće se između 5 i 8°C, a maksimalne dnevne od 12 do 14°C. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni.

U sredu se očekuje malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima i nakon svežijeg jutra malo toplije. Minimalne temperature kretaće se između 1 i 3°C, a maksimalne dnevne od 15 do 18°C. Vetar uglavnom slab, južnih smerova

U četvrtak ponegde i do 24°C

Četvrtak će biti najtopliji dan ove sedmice, sa temperaturama znatno iznad prosečnih vrednosti. Očekuje se malo do umereno oblačno vreme, ali uz duže sunčane intervale. Jutarnje temperature kretaće se između 6 i 9°C, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 21 do čak 24 stepena Celzijusa.

Današnja projekcija maksimalnih temperatura u četvrtak (ARW)
Današnja projekcija maksimalnih temperatura u četvrtak (ARW)

Duvaće umeren, poslepodne i uveče na udare i jak južni i jugozapadni vetar.

Toplo i u petak, promena u drugom delu dana

U petak će preovladavati promenljivo oblačno vreme sa intervalima sunčanog vremena, dok se kasno poslepodne i uveče mestimično očekuje kiša, a postoji mogućnost i za pojavu pljuskova sa grmljavinom.

Temperature će se u najtoplijem delu dana kretati oko 20°C.

U petak mogući pljuskovi sa grmljavinom? (GFS)
U petak mogući pljuskovi sa grmljavinom? (GFS)

Jače zahlađenje moguće sredinom meseca

Jače zahlađenje moguće je sredinom meseca, odnosno tokom druge dekade marta. Vegetacija se polako zahuktava, priroda se budi, a sigurno je da će tome dodatno doprineti vremenske prilike do kraja aktuelne sedmice.

Kako je zemljište sve toplije voće polako izlazi iz faze fiziološkog mirovanja, i ulazi u fazu cvetanja. Ukoliko dođe do pojave mraza u fazi cvetanja voća, što uopšte nije isključeno, štete su neminovne uz značajno smanjenje roda.

Iako većini sigurno prijaju aktuelne temperature, gledano iz drugačijeg ugla one ipak nisu dobrodošle u ovolikoj meri, jer kasnije kada dođe do eventualnih jačih zalađenja u vidu “Baba Marte” može biti štete na voćarskim kulturama.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

2 komentara

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *