Oboreni junski rekordi, sutra kasno popodne i uveče moguće nepogode

Danas je na većini meteoroloških stanica u Vojvodini dostignut novi rekord maksimalne temperature izmerene ikada u junu mesecu. Novi rekord nije zabeležen jedino u Zrenjaninu, falilo je samo 0.1°C. Ali zato na preostalih 6 glavnih meteoroloških stanica, dostignuti su novi rekordi, maksimalna temperatura premašila je stare rekorde za 0.5 do 1.5°C. Najviša temperatura na nivou Srbije zabeležena je danas u Smederevskoj Palanci 39.9°C, dok je u Vojvodini bio najtopliji Novi Sad sa okruglo 39°C.

Sutra se tokom većeg dela dana očekuje pretežno sunčano i još uvek tropski toplo vreme. Minimalne temperature kretaće se između 20 i 22°C (tropska noć), a maksimalne dnevne biće u intervalu od 33 do 36°C.

U poslepodnevnim časovima očekuje se destabilizacija atmosfere, te se uz lokalno jak razvoj konvektivne oblačnosti očekuje pojava pljuskova sa grmljavinom. Ovi pljuskovi sa grmljavinom će vrlo verovatno biti praćeni i vremenskim nepogodama sa gradom, olujnim vetrom i obilnim padavinama za kratko vreme. Ove oluje verovatno neće zahvatati šira područja, ali tamo gde ovi oblaci budu prolazili može biti štete. Opasnost od jakih grmljavinskih nevremena se očekuje imeđu 16 časova, pa sve do ponoći. Oblačnost će se premeštati u jugozapadnoj i zapadnoj struji prema severoistoku i istoku, što je korisna informacija za praćenje oblaka, i gde sutra treba da vam budu uprete oči 🙂

CAPE ide i do 2000J/kg (WRF)
Lifted index i do -6 (WRF)
Superćelijski kompozit (GFS)

Na području severoistočne Bosne i Hercegovine postoje dobri uslovi odnosno velika mogućnost formiranja superćelijskog oblačnog sistema, a koji bi kasnije u jugozapadnom strujanju stigao do Vojvodine. Naravno, sve je to upitno, ali potrebno je sutra biti na oprezu, i pratiti blagovremeno najave na našim profilima, pre svega na Facebook-u i Twitter-u.

U danima vikenda očekuje nas prijatnije vreme, uz maksimalne temperature uglavnom između 29 i 32°C, i minimalne temperature malo ispod 20°C – bez tropskih noći.

Sledeće nedelje ponovo ekstremno toplo?

Kako stoje stvari, već od ponedeljka sledi novi porast temperatura, a već od utorka maksimalne temperature ponovo će biti iznad 35°C, a jutarnje iznad 20°C. Vrlo je moguće da ćemo u utorak i sredu, 29 i 30. juna, ponovo meriti temperature od 37-38°C u najtoplijem delu dana.

Više informacija o novom tropskom talasu očekujte u danima vikenda, nakon praćenja sutrašnjih dešavanja.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *