Oblaci ne napuštaju lako naše područje, ali ipak sledi period lepšeg i toplijeg vremena

Počevši od sutra, pa do petka 22. oktobra, u Vojvodini, ali i u većem delu ostatka zemlje očekuje se period uglavnom suvog i toplijeg vremena, uz smenu oblačnih i sunčanih intervala. Do četvrtka će jutra biti hladna, uz jutarnje minimume uglavnom ispod 5°C (i prizemni mraz), dok će dani biti postepeno sve topliji.

U narednim danima, sve do četvrtka, očekuje nas promenljivo oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. Jutarnje temperature kretaće se uglavnom između 2 i 6°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 15 do 17°C, u utorak do 19°C, a u sredu i četvrtak 20 i 21. oktobra između 19 i 21°C. Do srede će vetar biti uglavnom slab, promenljivog smera. To će pogodovati noćnim i jutarnjim maglama koje se očekuju na širem području, naročito u ponedeljak.

Maksimalne temperature u ponedeljak (WRF)

Promena vremena mogla bi da nastupi već u četvrtak krajem dana, najkasnije u petak, što znači da bi period lepšeg i toplijeg vremena potrajao maksimalno 5-6 dana, naravno – na osnovu trenutnih prognoza. Upitno je da li takav kraći period možemo nazvati Miholjskim letom, ali ukoliko se period lepšeg i toplijeg vremena za koji dan produži, onda možemo govoriti o njemu. O klasifikaciji i detaljnom razjašnjenju pojmova Miholjskog leta ili Zlatne jeseni, može se više pročitati u radu Vladimira Bilaka uz doprinos Nedeljka Todorovića.

Prolazno pogoršanje u drugom delu nedelje

Najverovatnije u petak treba očekivati prolazno naoblačenje sa kišom i padom temperatura, a što će se odraziti i na naredni dan – subotu. Tada bi trebalo očekivati pad temperatura, ali dnevne temperature se svakako neće spuštati na ispod 10°C što je bio slučaj prethodnih dana, dok će jutarnje temperature ostati iznad 5°C.

Desetodnevna prognoza za Novi Sad – oktobar 2021 (ECMWF)

Shodno tome, do kraja oktobra treba očekivati temperature uglavnom u okvirima prosečnih vrednosti za II i III dekadu meseca. Ne treba očekivati Miholjsko leto (barem ne u njegovom punom sjaju), a još manje treba očekivati vreme kakvo smo imali nekoliko prethodnih dana (uključujući i današnji), i koje više priliči novembru.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!