Oblaci ne napuštaju lako naše područje, ali ipak sledi period lepšeg i toplijeg vremena

Počevši od sutra, pa do petka 22. oktobra, u Vojvodini, ali i u većem delu ostatka zemlje očekuje se period uglavnom suvog i toplijeg vremena, uz smenu oblačnih i sunčanih intervala. Do četvrtka će jutra biti hladna, uz jutarnje minimume uglavnom ispod 5°C (i prizemni mraz), dok će dani biti postepeno sve topliji.

U narednim danima, sve do četvrtka, očekuje nas promenljivo oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. Jutarnje temperature kretaće se uglavnom između 2 i 6°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 15 do 17°C, u utorak do 19°C, a u sredu i četvrtak 20 i 21. oktobra između 19 i 21°C. Do srede će vetar biti uglavnom slab, promenljivog smera. To će pogodovati noćnim i jutarnjim maglama koje se očekuju na širem području, naročito u ponedeljak.

Maksimalne temperature u ponedeljak (WRF)

Promena vremena mogla bi da nastupi već u četvrtak krajem dana, najkasnije u petak, što znači da bi period lepšeg i toplijeg vremena potrajao maksimalno 5-6 dana, naravno – na osnovu trenutnih prognoza. Upitno je da li takav kraći period možemo nazvati Miholjskim letom, ali ukoliko se period lepšeg i toplijeg vremena za koji dan produži, onda možemo govoriti o njemu. O klasifikaciji i detaljnom razjašnjenju pojmova Miholjskog leta ili Zlatne jeseni, može se više pročitati u radu Vladimira Bilaka uz doprinos Nedeljka Todorovića.

Prolazno pogoršanje u drugom delu nedelje

Najverovatnije u petak treba očekivati prolazno naoblačenje sa kišom i padom temperatura, a što će se odraziti i na naredni dan – subotu. Tada bi trebalo očekivati pad temperatura, ali dnevne temperature se svakako neće spuštati na ispod 10°C što je bio slučaj prethodnih dana, dok će jutarnje temperature ostati iznad 5°C.

Desetodnevna prognoza za Novi Sad – oktobar 2021 (ECMWF)

Shodno tome, do kraja oktobra treba očekivati temperature uglavnom u okvirima prosečnih vrednosti za II i III dekadu meseca. Ne treba očekivati Miholjsko leto (barem ne u njegovom punom sjaju), a još manje treba očekivati vreme kakvo smo imali nekoliko prethodnih dana (uključujući i današnji), i koje više priliči novembru.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *