Nowcasting: Pljuskovi sa grmljavinom, ređe nepogode

Olujno oblačnost koja stiže iz susedne Hrvatske i severne BiH, premešta se u zapadnom i severozapadnom strujanju prema istoku, doneće večeras delovima Vojvodine pored intenzivnih pljuskova sa grmljavinom i povećanu mogućnost za lokalne vremenske nepogode sa olujnim vetrom (kratkotrajno), i znatno ređe pojavom grada.

Konvektivna oblačnost koja se nalazi u Slavoniji i na severu Bosne i Hercegovine premešta se dalje na istok, i u narednim časovima zahvatiće delove Vojvodine. Za sada, ova oblačnost izgleda neorganizovano, i reč je o još uvek neorganizovanim klasterima i multićelijskom konvektivnom sistemu (MCS). Na severu BiH, u reonu Dervente i Modriče, radarska merenja ukazuju na moguće prisustvo superćelije (SC) – gde verovatno ima pojave grada.

Osim pljuskova sa grmljavinom i jakog vetra, lokalno će postojati uslovi za olujne i orkanske udare vetra, a ređe i za pojavu leda odnosno grada. Očekuje se da ovim jačim delovima oblaka prostorno bude zahvaćeno manje područje.

Ovaj sistem konvektivne oblačnosti može ispred sebe aktivirati nova konvektivna jezgra, koja bi imala potencijal da se razviju u jače nevreme.

Očekivanja za večeras

Ostaje da vidimo da li će se ovaj MCS dalje organizovati i jačati. U narednim časovima područje Vojvodine, Mačve, a kasnije eventualno i područje Beograda i Podunavlja, imaće pljuskove sa grmljavinom, tek ponegde sa vremenskim nepogodama. Na žalost, ovaj put se ne može precizno reći koja mesta će biti pogođena, već samo šire područje, obzirom na postojanje više ćelija. Generalno, očekuje se manje vremenskih nepogoda u odnosu na četvrtak 13. jul i sredu 19. jul.

Dakle, ovog puta je nešto manje indikacija za vremenske nepogode u odnosu na četvrtak 13. jul i sredu 19. jul, na šta ukazuje i sondaža za Beograd u 12UTC.

Kasnije u nastavku večeri može biti još pljuskova sa grmljavinom. Isto važi i za sutra u večernjim satima.

Dopuna u 20:15h – oluja napreduje prema istoku (srednji i južni Banat)

Intenzivni pljuskovi sa grmljavinom, uz olujni vetar premeštaju se dalje prema istoku. Leda odnosno grada, kao što je i najavljeno, ima vrlo retko. Oblačnost upravo zahvata srednji Banat, a uskoro će se proširiti i na jug ovog dela Vojvodine.

Radarska slika RHMZ sa analizom kretanja oblaka (Radar: RHMZS ; Obrada: VM)

Ukoliko se u saobraćaju, vožnju prilagodite uslovima na putu, odnosno usporite i uključite sva 4 pokazivača pravca kako bi ste bili vidljiviji drugima, a ukoliko imate mogućnost, isključite se iz saobraćaja.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 611

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *