Noćas vrhunac meteorske kiše Perseida

Svake godine, u periodu između 17. jula i 24. avgusta događa se meteorska “kiša” Perseida, odnosno zvezda padalica, a ove godine vrhunac ove pojave očekuje se tokom predstojeće noći.

Zvezde padalice, odnosno “kišu” meteora najbolje je posmatrati sa nekog uzvišenja i izvan naseljenih sredina, odnosno sa lokacija gde je svetlosno zagađenje najmanje.

Ogromna većina ovih čestica sagori u atmosferi i ne stigne do površine Zemlje, ali neke od njih, one veće, „prežive“ i padnu na površinu i tada se nazivaju meteoriti.

Dok je nekih prethodnih godina bilo vidljivo i do 80 meteora, ove godine očekuje se da će intenziteti iznositi oko 40 do 60 zvezda padalica po satu, odnosno 1 Perseid na minut do minut ipo vremena.

Mi, na severnim geografskim širinama, trebalo bi da gledamo prema severu, kako bi uočili što veći broj meteora, odnosno zvezda padalica. Takođe, najbolji tajming za posmatranje jeste pred rane jutarnje časove, odnosno u drugom delu noći između 3 i 5 časova ujutru.

Očekivano vedro nebo iznad Vojvodine obezbediće povoljne uslove za posmatranje ove zanimljive astronomske pojave, pa se prepustite trunicma uživanja posmatrajući nebo bilo sami, ili još bolje sa voljenom osobom.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *