Noćas vrhunac meteorske kiše Perseida

Svake godine, u periodu između 17. jula i 24. avgusta događa se meteorska „kiša“ Perseida, odnosno zvezda padalica, a ove godine vrhunac ove pojave očekuje se tokom predstojeće noći.

Zvezde padalice, odnosno „kišu“ meteora najbolje je posmatrati sa nekog uzvišenja i izvan naseljenih sredina, odnosno sa lokacija gde je svetlosno zagađenje najmanje.

Ogromna većina ovih čestica sagori u atmosferi i ne stigne do površine Zemlje, ali neke od njih, one veće, „prežive“ i padnu na površinu i tada se nazivaju meteoriti.

Dok je nekih prethodnih godina bilo vidljivo i do 80 meteora, ove godine očekuje se da će intenziteti iznositi oko 40 do 60 zvezda padalica po satu, odnosno 1 Perseid na minut do minut ipo vremena.

Mi, na severnim geografskim širinama, trebalo bi da gledamo prema severu, kako bi uočili što veći broj meteora, odnosno zvezda padalica. Takođe, najbolji tajming za posmatranje jeste pred rane jutarnje časove, odnosno u drugom delu noći između 3 i 5 časova ujutru.

Očekivano vedro nebo iznad Vojvodine obezbediće povoljne uslove za posmatranje ove zanimljive astronomske pojave, pa se prepustite trunicma uživanja posmatrajući nebo bilo sami, ili još bolje sa voljenom osobom.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!