Sleduju nam tropske noći i zabrinjavajuće dnevne temperature i do 40°C?

Nema sumnje da će svaki novi dan naredne sedmice biti malo topliji od prethodnog, uz pojavu tropskih noći (minimalnih temperatura iznad 20°C). Tako će se početkom sedmice, u ponedeljak, minimalne temperature kretati između 20 i 22°C, u četvrtak između 22 i 24°C, dok bi u petak i subotu jutra mogla biti još za nijansu toplija. Noći neće biti baš prijatne, međutim posebno su alarmantne maksimalne temperature koje nas očekuju.

Noći će biti tropske, međutim nekih ranijih godina umeli smo (usled fenskog uticaja vetra) da imamo minimalne temperature čak iznad 25°C, tako da predikcije za narednu sedmicu po ovom pitanju zapravo zvuče dobro, jer ćemo koliko-toliko uspeti da se rashladimo u noćnim i ranim jutarnjim satima.

Broj tropskih talasa je češći i traju duže

Sredinom dvadesetog veka u Srbiji se u proseku godišnje dešavao jedan toplotni talas (mada su bile česte godine i bez ijednog) a prosečna dužina trajanja je bila 6 dana, da bi tokom poslednjih 10 godina, prosečan broj toplotnih talasa po godini iznosio skoro 4, dok je njihovo ukupno trajanje u proseku oko 28 dana.

Analize pokazuju da je broj toplotnih talasa u Srbiji porastao za oko 4 dodatna toplotna talasa godišnje u odnosu na period pre 2010. godine. Ovi talasi su postali ne samo češći već i duži, što znači da su ekstremne vrućine postale uobičajena pojava tokom leta – pisao je prof. dr. Vladimir Đurđević pre nekoliko godina za Klima101.

U ponedeljak i utorak maksimalne temperature kretaće se između 34 i 36°C, a tokom ova dva dana postojaće marginalna mogućnost za po koji izolovan pljusak kasno popodne i uveče.

U periodu sreda – petak (za sada) nema ni marginalnih naznaka za sporadične pljuskove, ali će zato svakim danom biti malo toplije u odnosu na prethodni. Tako se u sredu očekuju maksimumi između 36 i 38°C, a već u četvrtak između 36 i čak 39°C.

U petak, koji je već daleko za detaljnu prognozu, i promene su naravno vrlo moguće, merićemo između 38 i čak 40°C. Vro je moguće da će upravo petak biti najvreliji dan naredne sedmice, ali ni subota nije za “bacanje”, sve zavisi od tajminga hladnog fronta koji se očekuje na samom kraju sedmice. Tako bi subota mogla da ponovi maksimume između 38 i 40°C, ali može ispasti i malo drugačije (da ne kažemo malo preko 40°C).

Pad temperatura je opcija oko 14-15. jula, ali o tome u nekom novom pisanju. Tako bi tokom vikenda, 13-14. jula mogli imati lokalne konvektivne procese (pljuskove sa grmljavinom), ali i o tome u nekom novom pisanju (od srede). Do tada savetujemo praćenje naše trodnevne prognoze koja će svakodnevno biti ažurirana, a uskoro za vas uvodimo još jednu, vrlo lepu novost:

Evo apsolutnih maksimalnih temperatura koje su zabeležene na mernim lokacijama na području Vojvodine, i kao što možemo uočiti sve su zabeležene tokom tropskog talasa u julu sada već daleke 2007. godine:

LokacijaTemperatura (°C)Datum
Beograd43.624.07.2007
Zrenjanin42.924.07.2007
Vršac42.224.07.2007
Banatski Karlovac41.624.07.2007
Novi Sad41.624.07.2007
Sombor40.3
Sremska Mitrovica40.724.07.2007
Kikinda40.024.07.2007

Disclaimer: Republički hidrometeorološki Zavod Srbije jedini izdaje zvanične najave i upozorenja.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *