Narednih dana toplo, u subotu i do 30°C, od nedelje ređi pljuskovi i grmljavina

Naš region već od večeras nalazi se pod uticajem ciklona sa zapada Evrope, ali ćemo se najpre naći u njegovom toplom sektoru, pa će subota biti vrlo topla za ovo doba godine. Hladnji front ovog ciklona, i to u oslabljenom obliku, stiže do naših krajeva tokom nedelje. Gradijent pritiska između zapada i istoka, usloviće već tokom sutrašnjeg dana pojačan južni i jugoistočni vetar u Vojvodini, naročito u večernjim satima.

U subotu će na području Vojvodine preovladavati pretežno sunčano, toplo, ali vetrovito vreme – posebno u drugom delu dana. Duvaće umeren do jak južni i jugoistočni vetar, tokom večeri u Banatu sa olujnim udarima.

Jutarnje temperature kretaće se između 14 i 17°C, a maksimalne dnevne od 27 do 30°C.

Jak i olujni vetar u noći ka nedelji (WRF)

U nedelju se iznad Vojvodine očekuje znatno više oblačnosti, a očekuje se i destabilizacija atmosfere. Tako će drugog dan vikenda preovladavati promenljivo oblačno vreme, a premeštanjem hladnog fronta preko našeg područja očekuje se i ređa pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom već od samog jutra.

Treba istaći da će nedelja imati zavidne parametre za razvoj olujnih sistema, ali još uvek nije jasno kako će na potencijalni razvoj istih uticati pojačan južni i jugoistočni vetar ispred zone fronta. Za sada, vredi istaći da se vrednosti MLCAPE-a kreću i do 1000J/kg prema proračunima našeg WRF modela, a smicanje vetra i 30m/s u sloju 0-6km. Ovo ćemo pratiti, i o tome više pisati tokom subote.

Visok CapeShear index u nedelju (WRF)

Jutarnje temperature u nedelju će se kretati od 17 do čak 20°C (neobično toplo za ovo doba godine), a maksimalne dnevne biće u intervalu od 25°C na severu do 29°C na jugu pokrajine.

Ukoliko vam se sviđa ono što radimo, i ukoliko su vam naše prognoze, fotografije, i praćenje aktuelnog stanja vremena od koristi – apelujemo da pomognete naš rad i pružite nam podršku, u vidu proizvoljne novčane pomoći putem PayPal-a, Patreon-a, ili na jedan od načina objašnjen na stranici donacije.

Svežije i promenljivo do sledećeg vikenda

Period od ponedeljka do petka obeležiće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, ali i povremenim padavinama, i uslovima za jutarnju maglu. Prolazne nestabilnosti u vidu mestimične kiše i mogućih pljuskova sa grmljavinom očekuju se tokom ponedeljka, i zatim ponovo u sredu 7. oktobra.

U sredu, četvrtak i petak očekuju se prohladna jutra uz minimalne temperature oko 10°C, i mestimičnu pojavu jutarnje sumaglice ili magle.

Dnevne temperature u ponedeljak će se kretati između 25 i 27°C, dok će se od utorka do subote kretati uglavnom između 21 i 24°C, ognosno malo iznad granice višegodišnjeg proseka za prvu dekadu oktobra.

Nove informacije o vremenskim prilikama donosimo narednih dana.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *