Narednih dana toplo i nestabilno uz mogućnost nepogoda. Krajem meseca sve izvesniji tropski talas!

U petak uveče očekuje se destabilizacija atmosfere usled približavanja hladnog fronta koji će se preko našeg područja premeštati tokom subote. Doći će i do razvoja slabog visinskog ciklona koji će uticati na vremenske prilike tokom vikenda, dok će od početka naredne sedmice uslediti porast pritiska usled jačanja anticiklona sa zapada (zapravo već u nedelju u drugom delu dana).

U petak tokom većeg dela dana preovladavaće malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, a biće i toplo uz maksimalne temperature između 30 i 31°C, u skladu sa kalendarom. Duvaće slab vetar, istočnih smerova.

U večernjim časovima i u noći ka suboti u sklopu predfrontalnih nestabilnosti očekuje se lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom. Obzirom na noćni termin dešavanja, mogućnost za vremenske nepogode biće male, ali ipak postojane u vidu ređe pojave grada i obilnijih padavina za kratko vreme. Dostupna konvektivna energija preći će 1000J/kg, uz slabo do umereno smicanje vetra, što bi rezultovalo dobrim uslovima za formiranje prostranih multićelijskih sistema.

Pljuskovi sa grmljavinom u petak veče (GFS)

U subotu premeštanje hladnog fronta

U subotu će se preko našeg područja premeštati hladni front, uslovljavajući pad temperatura, i svakako nestabilnu atmosferu. Nakon noćnih i jutarnjih predfrontalnih nestabilnosti i uglavnom suvog prepodneva, poslepodne i veče bi ponovo obeležila nestabilna atmosfera, uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom.

Tačan razvoj situacije zavisiće od vremena prolaska hladnog fronta, ali večerašnji proračuni sugerišu na “aktivno” poslepodne uz ponovnu mogućnost za vremenske nepogode, u čemu je ECMWF model ubedljiviji u odnosu na GFS.

Mogućnost pojave grada u subotu (GFS)

U subotu će se jutarnje temperature kretati između 18 i 20°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 25 na severu do 30°C na jugoistoku pokrajine. Duvaće slab do umeren istočni i jugoistočni vetar, krajem dana u okretanju na zapadni i jugozapadni. U sklopu lokalnog razvoja oblačnosti vetar će biti jak, sa olujnim udarima.

Svakako savetujemo praćenje naše trodnevne prognoze vremena koja će u petak pre podne biti ažurirana, kao i naših profila na društvenim mrežama za nove informacije.

Od nedelje stabilnije

Drugog dana vikenda očekuje se promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme sa sunčanim intervalima. Još ponegde može biti kratkotrajne kiše ili izolovanog pljuska. Vetar slab, promenljivog pravca.

Jutarnje temperature kretaće se između 15 i 17°C, a maksimalne dnevne od 26 do 28°C.

Maksimalne temperature u regionu u četvrtak (GFS)

Početkom i sredinom naredne sedmice pretežno sunčano, stabilno, i sve toplije vreme. Dok će se dnevne temperature u ponedeljak kretati oko 30°C, od utorka će biti preko 30°C u najtoplijem delu dana, dok bi živa u termometru tokom srede i četvrtka ponegde dostizala i 34 stepena.

U petak, poslednjeg dana jula, moguće je novo osveženje.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 611

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *