Narednih dana promenljivo, od sutra znatno hladnije, južnije uz sneg

Danas do kraja dana umereno do potpuno oblačno vreme, kasno poslepodne i večeras sa povremenom kišom. Prestanak padavina očekuje se sutra tokom jutra i ranog prepodneva. Od utorka će biti znatno hladnije, ali će biti suvo do petka.

Dok se danas dnevne temperature u Vojvodini kreću između 12 i 17°C, sutra će biti znatno hladnije. Kasnije popodne, večeras, i tokom noći, očekuje nas povremena kiša. Duvaće umeren vetar južnih smerova, večeras u okretanju na severozapadni. Sutra, ali i tokom utorka, duvaće umeren, na udare povremeno jak severozapadni vetar – što će dodatno pojačavati osećaj hladnoće.

U ponedeljak se jutarnje i dnevne temperature neće bitnije razlikovati, odnosno živa u termometrima kretaće se između 3 i 5°C ujutru, a između 6 i 8°C tokom dana.

Za razliku od Vojvodine, u centralnim i južnim predelima zemlje tokom ponedeljka i utorka očekuju se povremene padavine, naročito južno od linije Užice – Kragujevac – Negotin. Uz pad temperatura, u brdsko-planinskim predelima kiša će brzo preći u susnežicu i sneg, uz formiranje snežnog pokrivača, čak i u brdskim predelima, iznad 300-400mnv. Zlatibor i Kopaonik mogu računati na 10-15cm snega, ako ne i do 20cm na tlu u utorak uveče. Susnežice i snega kratko može biti i u nizijama centralne i južne Srbije, ali se u nizijama ne očekuje formiranje snežnog pokrivača.

Po prestanku padavina i delimičnom razvedravanju očekuje se pojava umerenog mraza u većini predela, a ponegde očekuje i pojava jakog mraza – u mestima sa snežnim pokrivačem na tlu.
Visina snega u utorak uveče (WRF)

U utorak na području Vojvodine promenljivo oblačno i suvo vreme, uz kraće sunčane periode. Minimalne temperature kretaće se između -1 i 1°C, a maksimalne dnevne od 4 do 6°C. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar, što će dodatno pojačati osećaj hladnoće.

Subjektivni osećaj hladnoće u utorak ujutru (WRF)

Uglavnom suvo vreme zadržava se i u sredu, i tokom četvrtka. Uslediće i porast temperatura, te će živa u termometrima u većini mesta u sredu dostići 10°C, a u četvrtak će prelaziti 10°C, i ponegde dostizati 14°C. Nova promena vremena, kako stoje stvari slična ovoj koja nam je već vrlo blizu, odigraće se u petak tokom dana.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *