Narednih dana promenljivo i sveže, često i vetrovito, otopljenje od nedelje

Naredni period, barem do 6. novembra, a vrlo verovatno i do kraja prve dekade novembra, obeležiće promenljivo vreme uz čestu smenu sunčanih i oblačnih intervala uz povremenu kišu i pojačan vetar južnih smerova. Od drugog dana vikenda, odnosno od 3. novembra sledi i novi porast temperatura, pa će žive u termometrima ponovo biti konstantno iznad proseka.

Do kraja aktuelne sedmice, kao i početkom naredne, očekuje se česta ciklonska aktivnost na zapadu i severu Evrope, uz sekundarne ciklogeneze negde u oblasti Đenovskog zaliva, što će uzrokovati vetrovito vreme sa povremenim padavinama (značajnijim na zapadu Balkana u odnosu na naše predele), a od nedelje će usloviti i porast temperatura.

Sinoptička situacija u subotu 2. novembra (GFS)
Sinoptička situacija u subotu 2. novembra (GFS)

U četvrtak će preovladavati promenljivo oblačno i suvo vreme. Više sunčanih perioda očekuje se u drugom delu dana, naročito na severu pokrajine. Jutro će biti hladno uz minimume između 1 i 3°C, a maksimalne dnevne temperature kretaće se između 8 i 10°C. Vetar slab, severnih smerova.

Petak će obeležiti malo do umereno oblačno, i nakon hladnog jutra, danju neznatno toplije vreme u odnosu na četvrtak. Vetar slab, promenljivog smera, kasno poslepodne i tokom večeri očekuje se postepeno jačanje jugoistočnog vetra. Minimalne temperature kretaće se između 0 i 5°C (ponegde slab mraz na 2m, a prizemni mraz u većini predela), a maksimalne dnevne biće u intervalu od 11 do 13°C.

Vikend promenljiv uz malo kiše i puno vetra

U danima vikenda očekuje se znatno više oblaka, a vrlo malo sunca. Povremeno treba očekivati i mestimičnu kišu, a naročito u subotu u drugom delu dana, kao i tokom noći ka nedelji. Novu kišu treba očekivati ponovo u noći ka ponedeljku, ali za detaljnije informacije narednih dana pratite našu trodnevnu prognozu vremena za Vojvodinu i Beograd.

Duvaće umeren do jak južni i jugoistočni vetar, u Banatu povremeno i sa udarima olujne jačine.

Pojačan vetar južnih smerova za vikend (GFS)
Pojačan vetar južnih smerova za vikend (GFS)

U subotu će se minimalne temperature kretati između 5 i 8°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 12 do 15°C. U nedelju, jutarnje temperature kretaće se između 8 i 12°C, a maksimalne dnevne od 17 do 21°C.

Početkom naredne sedmice preko 20°C

Na severu Evrope početkom naredne sedmice očekuje se serija ciklona, čiji će frontalni poremećaji konstantno stizati do Alpa, što će omogućiti čestu i gotovo konstantnu sekundarnu ciklogenezu u oblasti Đenovskog zaliva.

Mi ćemo se nalaziti u toplom sektoru ovog poremećaja, uz pojačan vetar južnog i jugozapadnog smera biće ponovo iznadprosečno toplo vreme za ovo doba godine.

Temperatura na oko 1500m u sredu sledeće nedelje (GFS)
Temperatura na oko 1500m u sredu sledeće nedelje (GFS)

Dok se na zapadu Balkana i duž Dinarida očekuje česta kiša, kod nas će ona biti pod velikim znakom pitanja. Zato će biti iznadprosečno toplo vreme za početak novembra, uz minimalne temperature oko 10°C, a maksimalne dnevne uglavnom između 20 i 25°C početkom i sredinom naredne sedmice, što je znatno i ekstremno iznad proseka za početak novembra.

Više detalja u narednim danima, a svakako pratite i našu automatsku (kompjutersku) desetodnevnu prognozu za vašu lokaciju.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *