Narednih dana povremena kiša, zahlađenje stiže tokom subote, mraz sve izvesniji u ponedeljak

Naše područje od danas je pod uticajem dubokog i prostranog Đenovskog ciklona. Ciklon napušta naše područje tek u nedelju, 3. aprila, kada će doći do delimičnog razvedravanja. Do tada, očekuje nas pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom i pljuskovima, dok je u petak i subotu moguća i ređa pojava grmljavine. Do priliva hladnijeg vazduha doći će u subotu u drugom delu dana, dok se u ponedeljak očekuje pojava slabog jutarnjeg mraza.

Danas do kraja dana uz dosta oblaka očekuje se povremena kiša, a akumuliraće se uglavnom 5 do 10mm vodenog taloga. Negde svakako i manje od 5mm. Ka nama struji topao vazduh, tako da će se maksimalne temperature kretati između 16 i 18°C, uprkos oblacima. Danas će duvati umeren, na udare čak i jak vetar, južnih smerova.

Danas nas očekuje vetrovito popodne (GFS)

U petak pretežno do potpuno oblačno, povremeno sa kišom i pljuskovima, a moguća je i pojava grmljavine. Tokom petka se takođe očekuje uglavnom 5 do 10mm vodenog taloga, međutim reč je o proseku. Negde se neće nakupiti ni 5mm, a negde bi se moglo nakupiti do 15mm, s’ tim što će to biti ređe. U petak se zadržava toplo vreme, uz jutarnje temperature između 9 i 11°C, i dnevne maksimume od 15 do 18°C. Duvaće slab do umeren zapadni i jugozapadni vetar, u drugom delu dana u okretanju na severozapadni.

U subotu se takođe očekuje povremena kiša uz moguću pojavu pljuskova i grmljavine, a uslediće i priliv hladnijeg vazduha na naše područje (premeštanje hladnog fronta). U subotu bi prosek količine padavina mogao biti nešto veći, 10 do 15mm kiše. Jutarnje temperature kretaće se između 5 i 8°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 8°C na severu do 13°C na jugu pokrajine. Duvaće uglavnom umeren zapadni i severozapadni vetar, popodne tek prolazno na udare jak.

U nedelju se tokom većeg dela dana zadržava pretežno do potpuno oblačno vreme, a ujutru i pre podne je ponegde moguća čak i pojava susnežice! U drugom delu dana će biti suvo, i uz delimično razvedravanje. Jutarnje temperature u nedelju kretaće se između 1 i 2°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 4 do 6°C – zaista poprilično hladno za početak aprila!

Dakle, do kraja sedmice, na području Vojvodine, u proseku treba očekivati da se akumulira 20 do 30mm vodenog taloga. To nije dovoljno da sanira štetu od suše koja je aktuelna još od početka godine, a svoju kulminaciju doživela je upravo u martu, ali će sprečiti katastrofu, i svakako znatno umanjiti posledice i olakšati dalji razvoj biljaka.

Projektovana količina padavina narednih dana u regionu (ECMWF model)

Slab mraz sve izvesniji u ponedeljak, moguć i u utorak

Pojava jutarnjeg mraza tokom ova dva dana u znatnoj meri zavisiće od eventualnog vetra i prisustva oblačnosti, tako da je zaista još uvek rano govoriti da li će mraza uopšte i biti, kao i o njegovom intenzitetu. Zato, savetujemo svakodnevno praćenje naše trodnevne prognoze vremena u narednim danima. Savetujemo i praćenje desetodnevne prognoze vremena za vašu lokaciju.

Na osnovu današnjih proračuna (četvrtak) u ponedeljak se mogu očekivati jutarnje temperature između -3 i 0°C (slab mraz), a maksimalne dnevne bile bi u intervalu od 8 do 11°C. U utorak se srećom već očekuje priliv toplijeg vazduha, te bi se jutarnje temperature kretale između -1 i 2°C, a maksimalne dnevne bile u intervalu od 15 do 17°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *