Narednih dana hladnije uz moguć mraz sredinom nedelje, toplije od petka

Naredna četiri dana obeležiće promenljivo oblačno i hladnije vreme. U ponedeljak i utorak duvaće pojačan vetar severnih smerova. U sredu i četvrtak u jutarnjim časovima uz (moguć) izostanak oblaka, očekuje se pojava slabog mraza, a pri tlu i umerenog. U sredu će u predelima južno od Beograda padati kiša i susnežica, a u brdsko-planinskim predelima (već iznad 300mnv) sneg. Na ovaj deo zemlje intenzivnije će uticati ciklon, čiji će se centar premeštati iz Jonskog i Egejsko more. Zima će nam ponovo pokazati zube, ali ovog puta u oslabljenom izdanju.

Na jugu i istoku ponovo sneg? (ECMWF)

U ponedeljak će u Vojvodini preovladavati pretežno do potpuno oblačno i prohladno vreme, uz umeren, u prvom delu dana ponegde na udare i jak severni i severoistočni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 4 i 6°C, a maksimalne dnevne od 8 na severu do 11°C na jugu pokrajine. Zadržaće se uglavnom suvo vreme.

U utorak se tokom većeg dela dana zadržava pretežno do potpuno oblačno vreme, u toku večeri i noći ka sredi uslediće delimično razvedravanje. Biće uglavnom suvo. Vetar uglavnom umeren, severni i severoistočni. Jutarnje temperature kretaće se između 0 i 2°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 6 do 8°C.

U sredu i četvrtak moguć mraz

Sredinom sedmice treba očekivati malo do umereno oblačno, i takođe suvo vreme. Vedriji periodi u noćnim satima, kako u noći ka sredi, tako i u noći ka četvrtku, mogli bi usloviti bolje noćno izračivanje odnosno hlađenje, što bi kao posledicu imalo pojavu temperatura ispod 0°C.

Dakle, veliki faktor biće oblačnost. Zato svima onima kojima bi eventualna pojava mraza mogla naneti štetu, predlažemo praćenje naše trodnevne prognoze vremena u narednim danima.

Jutarnje temperature u četvrtak ispod nule (ECMWF)

Prema večerašnjim očekivanjima (ponedeljak) u sredu će se jutarnje temperature kretati između -2 i 1°C, a maksimalne dnevne od 6 do 8°C. U četvrtak, jutarnje temperature bi se kretale od -3 do 0°C, a maksimalne dnevne između 9 i 11°C.

Toplije od petka

Od petka treba očekivati priliv toplije vazdušne mase na naše područje, te bi maksimalne temperature ponovo dostizale 15°C. Ipak, u danima narednog vikenda, moguće je kratkotrajno (jednodnevno) zahlađenje, o čemu ćemo detaljnije pisati sredinom sedmice.

U svakom slučaju, očekuje nas ponovo topliji period, i bez zahlađenja kakvo smo imali početkom sedmice na izmaku, odnosno ovog koje nastupa od ponedeljka.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *