Narednih dana dosta oblaka, a malo kiše, dok novi tropski talas stiže sledeće sedmice

U petak i subotu preovladavaće umereno do potpuno oblačno, ali u Vojvodini (na žalost) uglavnom suvo vreme. U subotu će u većem delu zemlje padati kiša, dok u Vojvodini neće, ili će je biti samo sporadično i u malim količinama. Slična situacija prema današnjim simulacijama numeričkih modela, očekuje se i drugog dana vikenda. Dok kiša (izgleda) hoće, tropski talas naravno neće – omašiti Vojvodinu! Od srede se očekuje osetni porast temperatura, te ćemo u drugoj polovini sledeće sedmice ponovo meriti preko 35°C.

U petak i subotu očekuju se samo kraći sunčani intervali, obzirom da će iznad našeg područja biti mnogo oblaka. Temperature će tako ostati u okvirima prosečnih vrednosti. Tokom ova dva dana duvaće slab, ređe umeren vetar, promenljivog smera. U subotu će još i postojati mala verovatnoća za mestimičnu kišu, ali će se raditi o simboličnoj količini padavina, do 2mm vodenog taloga.

Jutarnje temperature u petak će se kretati između 15 i 17°C, a u subotu od 17 do 19°C. Kada govorimo o maksimalnim temperaturama, one će biti slične tokom oba dana, i kretaće se između 27 i 30°C.

Drugog dana vikenda preovladavaće promenljivo oblačno vreme uz mogućnost kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom. Treba očekivati i manji pad temperatura, te bi se živa u termometru u najtoplijem delu dana kretala uglavnom između 25 i 27°C.

Prostorna raspodela padavina do kraja nedelje po GFS modelu (meteologix.com)
Prostorna raspodela padavina do kraja nedelje po ICON DWD modelu (meteologix.com)

Kao što možemo videti na kartama iznad, proračuni numeričkih modela daleko su od usaglašenih za područje Srbije, iako se radi o periodu od naredna tri dana. Nepisano pravilo za avgust mesec jeste da “pobedu” odnosi model koji predviđa manje padavina. U svakom slučaju, možemo videti da su prilično složni kada govorimo o AP Vojvodini – (vrlo) mala količina padavina.

Sve izvesniji novi tropski talas

Dok će na zapadu (i severu) Evrope doći do pada temperatura i konkretnijeg osveženja, jugoistočnu Evropu, pa tako i područje Vojvodine pogodiće novi tropski talas. Strujanje vrelog vazduha ka našem delu Evrope pokrenuće upravo ciklonska aktivnost na zapadu starog kontinenta, a koja će Francuskoj i zemljama Beneluksa, kasnije verovatno i Nemačkoj, doneti konkretniju kišu.

Maksimalne temperature će već u utorak prelaziti 30°C, u sredu će se kretati oko 35°C u najtoplijem delu dana, da bi se u četvrtak 18. avgusta temperature u najtoplijem delu dana kretale najverovatnije između 37 i 39°C. Dakle, možemo reći da nas ponovo čeka pravi pakao, osim ako ne dođe do nekog većeg obrta na prognostičkim kartama, a što je malo verovatno! Prženje na temperaturama preko 35°C potrajaće verovatno 3 dana, odnosno do kraja druge dekade.

Vreo vazduh iznad jugoistočne Evrope – T850hPa u četvrtak po GFS modelu (meteologix.com)

O tropskom talasu detaljnije u nedelju ili ponedeljak…

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *