Naredni period promenljiv uz pozno leto, ekstrema nema na vidiku

Do kraja prve dekade, odnosno do utorka 10. septembra, očekuje se promenljivo vreme uz čestu smenu oblačnih i sunčanih intervala i temperature koje će u većini dana biti oko i malo iznad proseka. Povremeno se očekuju kiša i pljuskovi sa grmljavinom, pre svega u subotu i ponedeljak. Vrlo je verovatno da se trend promenljivog vremena, bez letnjih vrućina, ali i naglog zahlađenja, nastavlja sve do sredine meseca.

Letnje temperature naredna dva dana, u subotu popodne promena

U petak će ujutru i pre podne preovladavati pretežno sunčano vreme, dok u drugom delu dana već treba očekivati umereno naoblačenje. Veče će takođe proteći u znaku pretežno oblačnog, ali suvog vremena. Duvaće slab do umeren severni i severozapadni vetar.

Minimalne temperature kretaće se u petak između 12 i 15°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 27 do 29°C.

U subotu u drugom delu dana kiša i grmljavina (ARW)
U subotu u drugom delu dana kiša i grmljavina (ARW)

U subotu će preovladavati promenljivo oblačno vreme sa intervalima sunčanog vremena, koji bi trebali biti duži u prvom delu dana. Poslepodne i uveče očekuje se destabilizacija atmosfere, pa je realno za očekivati kišu mestimično, ali i pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom. U subotu će duvati uglavnom slab do umeren jugoistočni vetar, posebno u Banatu.

Moguć temperaturni scenario u subotu (ARW)
Moguć temperaturni scenario u subotu (ARW)

Minimalne temperature kretaće se između 14 i 18°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 24°C na severozapadu do 30°C na jugoistoku pokrajine.

U nedelju svežije uz ređu pojavu kiše i pljuskova

Drugog dana vikenda preovladavaće promenljivo oblačno vreme, a više oblaka treba očekivati u jutarnjim i prepodnevnim časovima. U noći ka nedelji mestimično može biti kratkotrajne kiše ili pljuska, a kratkotrajna kiša ili pljusak lokalnog karaktera ponovo su mogući u poslepodnevnim časovima. Ipak, očekuje se da se u većini krajeva zadrži suvo vreme.

Jutarnje temperature u nedelju će se kretati između 13 i 15°C, a maksimalne dnevne od 23 do 26°C.

U ponedeljak hladni front, potom ponovo toplije sredinom sedmice

U ponedeljak treba očekivati umereno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Reč je o hladnom frontu koji će uzrokovati i novi pad temperatura, a kako će se to odraziti na maksimalne temperature u ponedeljak zavisi od tačnog vremena njegovog prolaska.

Tako bi u slučaju njegovog ranijeg prolaska (u jutarnjim satima, kao što je to bio slučaj pre nekoliko dana) u ponedeljak maksimalna temperatura ponegde mogla ostati na oko 20°C.

Sredinom naredne sedmice očekuje se novi porast temperatura, pa bi tako od srede maksimalne temperature ponovo prelazile letnjih 25°C, a u pojedinim danima bi ponegde moglo biti izmereno i do 30°C.

Sve u svemu, itekako će još uvek biti dana sa letnjim temperaturama (Tmax >25°C), a uopšte nije isključeno da se do kraja septembra dogodi i po koji tropski dan (Tmax >30°C). Sa druge strane, nema sumnje da je sa dugačkim nizom tropskih dana gotovo, kao i da će noći biti sve hladnije.

Maksimalne temperature sledećeg četvrtka (GFS) - promene su naravno vrlo moguć
Maksimalne temperature sledećeg četvrtka (GFS) – promene su naravno vrlo moguće

Na osnovu očekivanih vremenskih prilika u narednih 10-ak dana, može se reći da ovog septembra imamo postepen prelazak iz leta u jesen, što je uostalom sasvim karekteristično za ovaj mesec, i tako treba da bude.

Prema astronomskom kriterijumu jesen nam stiže 23. septembra, dok je prema meteorološkom kalendaru jesen već počela u nedelju 1. septembra.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *