Naredne sedmice česte padavine, hladno, ali ne i dovoljno za sneg

Tokom predstojeće noći očekuje se povremena kiša, ali se u nastavku noći očekuje slabljenje, a zatim i prestanak padavina. Sutra tokom većeg dela dana suvo, uveče i u noći ka utorku kiša koja prelazi u susnežicu, uglavnom na jugu pokrajine. Samo u sredu suvo, potom nove padavine.

Tokom predstojeće noći povremeno kiša, a nakon slabljena padavina, ujutru se očekuje i njihov prestanak. Ujutru temperature između 3 i 4°C. Iako će biti prohladno, jasno je da nema govora o pojavi snežnih pahulja. Dnevne temperature između 4 i 6°C. Duvaće umeren severni i severozapadni vetar.

Danas (ponedeljak) uveče i u noći ka utorku sledi novi talas (slabijih) padavina, uglavnom na jugu Vojvodine, tačnije u Sremu, južnom i srednjem Banatu. U većem delu Bačke kao i na severu Banata, zadržalo bi se suvo vreme. Padaće kiša, koja bi potom prešla u susnežicu, eventualno i mokar sneg – bez zadržavanja na tlu. Bile bi to (eventualne) prve snežne pahulje u delu nizija Vojvodine ove (meteorološke) zime. U utorak ujutru temperature između -1 i 2°C (hladnije na severu, toplije na jugu), a maksimalne dnevne biće u intervalu od 2 do 4°C. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar, koji će dodatno pojačati osećaj hladnoće. Prestanak padavina na jugu očekuje se pre podne.

Vrsta padavina u utorak ujutru (WRF)

U sredu će biti promenljivo oblačno i suvo vreme, uz sunčane intervale, ali bez bitnije promene temperatura. Jutarnje temperature biće u intervalu od -4 do -1°C (slab i umeren mraz), a maksimalne dnevne od 3 do 5°C.

Obilnije padavine na jugu i jugoistoku (WRF)

Nove padavine već u četvrtak?

Kako stoje stvari, nakon samo jednog (ipo) dana pauze sa padavinama, već u četvrtak sledi novi talas padavina, koje bi ponovo mogle biti nešto obilnije (poput ovih danas). Kiša bi počela da pada najpre na zapadu pokrajine, već u prvom delu dana, da bi se do večeri proširila na ostatak Vojvodine. Za sada, nema uslova za pojavu susnežica i snega, temperature će biti “previsoke”.

Minimalne temperature u četvrtak između 1 i 3°C, a maksimalne dnevne od 4 do 6°C. U petak ponovo nešto hladnije, i najverovatnije suvo. Scenario nakon petka još uvek je nepoznanica u proračunima numeričkih modela, tako da ćemo se po pitanju vremena krajem sedmice oglasiti u utorak ili sredu.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *