Naredna dva dana nestabilno, od utorka lepše i danju toplije, ali uz slab prizemni mraz

U Vojvodini se u nedelju i ponedeljak zadržava umereno do potpuno oblačno vreme, uz samo ređe intervale sunčanog vremena. U poslepodnevnim časovima ponegde je moguća i kratkotrajna kiša, a mogući su i pljuskovi uz ređu grmljavinu, i vrlo moguću pojavu sugradice. Potom će od utorka biti više sunca uz više dnevne temperature, ali će gotovo izvesno u utorak i sredu biti prizemnog mraza (5cm), a temperature na 2m takođe će biti blizu nule u jutarnjim časovima.

Naredna dva dana očekuje se znatno više oblaka nego sunca, biće sveže. Jutarnje temperature kretaće se između 5 i 7°C, a maksimalne dnevne od 13do 16°C.

U poslepodnevnim satima tokom oba dana biće uslova za kratkotrajne pljuskove, a naročito u ponedeljak, i to u Sremu, na jugu Banata i na širem području Beograda. Obzirom da će iznad nas biti hladna vazdušna masa, očekivana količina raspoložive energije u atmosferi koja će biti mala, ipak bi mogla biti dovoljna za umeren vertikalni razvoj oblaka, što bi uzrokovalo pojavu leda uz kišu, odnosno pojavu sugradice (zrna leda sa kišom), obzirom na visinu nulte izoterme.

Lokalni pljuskovi u ponedeljak popodne (ARW)
Lokalni pljuskovi u ponedeljak popodne (ARW)

Od utorka lepše i toplije

Od utorka treba očekivati nekoliko dana malo do umereno oblačnog vremena sa dužim sunčanim intervalima i uz porast temperatura. Uz sve dominantiji uticaj polja povišenog vazdušnog pritiska u našim krajevima, a čiji će se centar nalaziti na severu Evrope, i istovremenu sekundarnu ciklonsku aktivnost u Mediteranu, treba očekivati duže sunčane intervale, uz strujanje toplijeg vazduha ka nama.

Sinoptička situacija u Evropi u sredu (GFS)
Sinoptička situacija u Evropi u sredu (GFS)

Dok će se u utorak maksimalne temperature kretati između 14 i 16°C, u sredu i četvrtak kretaće se između 16 i 19°C. U petak i narednog vikenda moglo bi biti još malo toplije, pa bi se merilo i 20°C.

U utorak i sredu moguć prizemni mraz

Uz vedrije noći u utorak i sredu očekuje se bolje noćno hlađenje nego što će to biti slučaj u naredna dva dana, tako da će se minimalne temperature približiti nultom podeoku Celzijusove skale.

Ipak, očekuje se da minimalne temperature ostanu pozitivne, i kretaće se između 1 i 4°C u utorak i sredu. Međutim, ovo je sasvim dovoljno za pojavu prizemnog mraza (na 5cm iznad tla), gde će temperature u gotovo svim predelima Vojvodine biti ispod nule.

Pratićemo situaciju povodom moguće pojave prizemnog mraza (koji u principu ne može naneti značajniju štetu, pogotovo ne voćkama), i o tome izveštavati u narednim danima.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!