Narandžasti meteo alarm zbog vrućine, cele sedmice oko 35°C, za vikend i do 37-38°C?

Narednih dana nastavlja se uticaj termobaričkog grebena iznad našeg područja. Polje visokog pritiska stvaraće efekat “lonca”. Vreme je da se podseti na preporuke Batuta za postupanje tokom ekstremno visokih temperatura, a koje su bile aktuelne tokom tropskog talasa sredinom jula, obzirom da nas u nastavku sedmice očekuju dnevni maksimumi oko 35°C, a 26 i 27. avgusta verovatno i više. Retkih i izolovanih pljuskova sa grmljavinom može biti u sredu uveče, kao i tokom četvrtka.

U utorak i sredu na području Vojvodine jutarnje temperature kretaće se između 20 i 22°C (u sredu ponegde i 23°C), a maksimalne dnevne od 34 do 36°C (u sredu ponegde i do 37°C). Uz relativnu vlažnost vazduha između 40 i 45% u najtoplijem delu dana biće i izuzetno sparno, pa će subjektivni osećaj temperature biti za oko 2°C viši od realne temperature.

Visoke temperature narednih dana mogu izazvati toplotne grčeve i iscrpljenost, a usled dugotrajnijeg izlaganja toploti i u slučaju već umerene fizičke aktivnosti može doći do toplotnog udara. Zbog toga se savetuje obavezno nošenje tečnosti sa sobom i pojačana konzumacija iste tokom boravka na otvorenom (poželjno vode), nošenje zaštitnog šešira, izbegavanje boravka na otvorenom između 10 i 17 časova, a zapravo je najbolj boraviti u klimatizovanim prostorijama. Obzirom da se očekuju i visoke vrednosti UV indeksa poželjno je zaštititi kožu adekvatnom garderobom, odnosno kremom sa adekvatnim SPF.

U sredu u večernjim časovima, kao i tokom četvrtka, biće uslova za ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom, ali će se zapravo i tada u većini predela zadržati suvo vreme.

U četvrtak će se jutarnje temperature takođe kretati između 20 i 22°C, a maksimalne dnevne biće tek neznatno niže i kretaće se između 33 i 35°C. Potom će u petak i za dane vikenda, uz stabilno i pretežno sunčano vreme biti i ekstremno toplo za ovo doba godine. Uz nastavak tropskih noći, odnosno minimalne temperature uglavnom između 21 i 23°C, danju će biti vruće uz temperature između 34 i 36°C u petak, a potom između 35 i 37°C u danima vikenda, uz mogućnost da ponegde bude dostignuto čak i 38°C.

Narandžasti meteo alarm narednih dana (23.08) – RHMZ

Promena vremena u vidu destabilizacije atmosfere sa lokalnim pljuskovima i grmljavinama, te padom temperature, moguća je oko 28. avgusta (ponedeljak), a predfrontalne nestabilnosti moguće su i u nedelju.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 627

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *