Nakon vrelog početka, jul bez velikih vrućina i padavinski u suficitu?

Čini se da je neaktivnost VojvodinaMeteo od sredine aprila do pa sve do pre nekoliko dana bila zapravo srećna okolnost (naravno, ironični smo). Naime, prema sezonskim prognozama vremena ovo leto trebalo je biti suvlje i iznadprosečno toplo, dok su dugoročne prognoze za jul sada znatno drugačije.

Prema predviđanjima EFFIS-a (Evropski informacioni sistem za šumske požare) u saradnji sa ECMWF (Evropski centar za srednjoročnu prognozu vremena) tokom jula većina dana biće sa temperaturama oko i malo ispod normale, a padavine će biti u normali odnosno iznad.

Ovo faktički znači da ne treba očekivati značajnije tropske talase tokom najvrelijeg letnjeg meseca na Balkanu.

Kao što se može videti u iznad priloženom nakon vrelog početka jula, period od 6 do 19. jula bio bi hladniji od proseka, dok bi onda do kraja meseca temperature bile u granicama normale, prema prognozi EFFIS-a, odnosno ECMWF-a.

Kada govorimo o padavinama, prema najnovijim proračunima one će biti u granicama i malo iznad normale, dok će u periodu između 13 i 19. jula biti i većeg suficitarnog odstupanja u odnosu na normalu za taj period godine i naše podneblje.

Nestabilno od četvrtka, hladnije od vikenda

Naravno, ovo su samo dugoročne prognoze koje nisu sasvim pouzdane, ali postaju sve sigurnije. Činjenica je da ćemo već od četvrtka 2. jula imati gotovo svakodnevne nestabilnosti, o čemu možete više pročitati u našoj trodnevnoj prognozi za Vojvodinu i Beograd.

Biće i veoma toplo, uz maksimume i do 35°C u četvrtak. Hladnije će biti od vikenda, kada dnevne temperature neće prelaziti 30°C, a očekuju se i svežija jutra.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

1 komentar
  1. zoran kaže

    Kakva divna, divna vest za nas koji bas i ne podnosimo (ne volimo) temperaturu preko 30 stepeni.
    Hvala.
    – Za to zasluzujete bar gajbu nekog ‘ladnog. Bice prilike mozda nekad, dace Bog 🙂

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!