Nakon vrelog početka, jul bez velikih vrućina i padavinski u suficitu?

Čini se da je neaktivnost VojvodinaMeteo od sredine aprila do pa sve do pre nekoliko dana bila zapravo srećna okolnost (naravno, ironični smo). Naime, prema sezonskim prognozama vremena ovo leto trebalo je biti suvlje i iznadprosečno toplo, dok su dugoročne prognoze za jul sada znatno drugačije.

Prema predviđanjima EFFIS-a (Evropski informacioni sistem za šumske požare) u saradnji sa ECMWF (Evropski centar za srednjoročnu prognozu vremena) tokom jula većina dana biće sa temperaturama oko i malo ispod normale, a padavine će biti u normali odnosno iznad.

Ovo faktički znači da ne treba očekivati značajnije tropske talase tokom najvrelijeg letnjeg meseca na Balkanu.

Kao što se može videti u iznad priloženom nakon vrelog početka jula, period od 6 do 19. jula bio bi hladniji od proseka, dok bi onda do kraja meseca temperature bile u granicama normale, prema prognozi EFFIS-a, odnosno ECMWF-a.

Kada govorimo o padavinama, prema najnovijim proračunima one će biti u granicama i malo iznad normale, dok će u periodu između 13 i 19. jula biti i većeg suficitarnog odstupanja u odnosu na normalu za taj period godine i naše podneblje.

Nestabilno od četvrtka, hladnije od vikenda

Naravno, ovo su samo dugoročne prognoze koje nisu sasvim pouzdane, ali postaju sve sigurnije. Činjenica je da ćemo već od četvrtka 2. jula imati gotovo svakodnevne nestabilnosti, o čemu možete više pročitati u našoj trodnevnoj prognozi za Vojvodinu i Beograd.

Biće i veoma toplo, uz maksimume i do 35°C u četvrtak. Hladnije će biti od vikenda, kada dnevne temperature neće prelaziti 30°C, a očekuju se i svežija jutra.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

One comment

  1. Kakva divna, divna vest za nas koji bas i ne podnosimo (ne volimo) temperaturu preko 30 stepeni.
    Hvala.
    – Za to zasluzujete bar gajbu nekog ‘ladnog. Bice prilike mozda nekad, dace Bog 🙂

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *