Nakon današnje susnežice i bljuzgavice, bez prave zime i snega još najmanje 10 dana?

Padavine koje pristužu sa juga i jugozapada, usled dejstva plitkog ciklona čiji je centar na području Grčke, već su zahvatile veći deo Vojvodine – uslovljavajuću mešovite padavine kiše i snega, odnosno najčešće susnežicu. Prestanak padavina očekuje se kasno uveče i noću, međutim uz oblačno i tmurno vreme, i tokom naredna dva dana biće uslova za sasvim slabe padavine u vidu susnežice. Tokom vikenda treba očekivati i malo sunčanih perioda, a sledeća sedmica će biti toplija, odnosno veći deo druge dekade decembra obeležiće iznadprosečno toplo vreme.

Danas do kraja dana u Vojvodini će povremeno padati susnežica i sneg, a temperatura će se tokom večeri i noći kretati između 0 i 1°C. Ipak, nešto veći procenat pahulja očekuje se zapatno od reke Tise (u Sremu i Bačkoj), gde će dekorativno (nemerljivo) i da zabeli, a znatno manje u Banatu, gde najčešće neće zabeleti čak ni dekorativno.

Jutarnje temperature u četvrtak će se kretati između 0 i 1°C, a maksimalne dnevne temperature biće u intervalu od 2 do 4°C. Preslikana situacija očekuje se i u petak. U četvrtak će duvati umeren severozapadni vetar, koji će na udare biti i jak, a što će pojačati subjektivni osećaj hladnoće. U petak će vetar biti slab, istočnih smerova.

Dok će u subotu biti promenljivo oblačno vreme sa kraćim sunčanim periodima, i bez padavina, u nedelju (10.12) ponovo će biti uslova za padavine, i to u formi kiše. U danima vikenda takođe će važiti povećana mogunost za pojavu jutarnje magle, koja ponegde može značajno smanjiti vidljivost. Tokom ova dva dana očekuje se slab do umeren jutarnji mraz, uz maksimalne temperature uglavnom između 3 i 5°C. Više detalja biće u trodnevnoj prognozi ažuriranoj sutra.

Naredne sedmice u pojedinim danima preko 10°C

Pod uticajem termobaričkog grebena na severu Afrike, ka nama će će sa zapada i jugozapada od ponedeljka početi da struji topliji, ali i vlažan vazduh. Dok se u ponedeljak, a verovatno i u utorak još uvek zadržava suvo vreme, u sredu i četvrtak treba očekivati kišu na području Vojvodine.

Odstupanje T850 hPa od proseka u utorak prema GFS modelu (Source: tropicaltidbits.com)

U utorak i sredu očekuju se maksimalne temperature oko i malo iznad 10°C, a od ponedeljka neće biti govora ni o jutarnjem mrazu.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *