Najviše snega u Zrenjaninu – 45cm (FOTO;VIDEO), sneg prestaje, sleduju ledeni dani

Večeras je kao i jutros najviše snega izmereno u Zrenjaninu i Novom Sadu. Situacija sa visinom pokrivača se tokom dana “popravila” i na krajnjem severu, ali i na jugu Banata, pa se visine snega prema merenjima u 19h večeras kreću između 15cm na Paliću i čak 45cm u Zrenjaninu, što je za samo 5cm manje od apsolutnog rekorda za ovaj grad. Intenzitet snega je već smanjio, a do jutra se očekuje i potpuni prestanak padavina u Vojvodini. Sutra se očekuje delimično razvedravanje, ali ćemo se sa oblacima i povremenom maglom ipak družiti i u narednim danima. Očekuje se pojava umerenih, lokalno i jakih jutarnjih mrazeva. Detaljnije u nastavku…

LokacijaVisina snega u 19h (cm)
Palić15
Sombor18
Kikinda25
Zrenjanin45
Novi Sad41
Sremska Mitrovica32
Banatski Karlovac26
Vršacpodatak nije dostupan
Beograd33
Beograd Surčin36

Iako je visina snežnog pokrivača u većem delu Vojvodine u skladu sa očekivanjima, moramo priznati da je debljina snežnog pokrivača u Novom Sadu i Zrenjaninu i nas iznenadila, odnosno da je palo više snega u odnosu na našu prognozu. Lidersku poziciju kao što smo već spomenuli drži Zrenjanin, i sa 45cm snega, u ovom gradu u srcu Banata ima najviše snega u Srbiji, više nego na Kopaoniku (36cm), Zlatiboru (27cm), i Crnom Vrhu (40cm). Tu međutim nije kraj, u Zrenjaninu ima više snega nego u planinama Slovenije, Hrvatske, ali ne i BiH gde na Bjelašnici večeras ima 76cm snega. Inače, rekordan sneg u Zrenjaninu izmeren je 20. januara 1996. godine, i tada je visina pokrivača iznosila ravno pola metra. Slab sneg u Zrenjaninu i dalje pada, temperatura je ispod nule, slabe padavine treba očekivati i u narednim satima – jasno je da ima prostora za zaključak da je rekord ugrožen. Ipak, mi ga ne očekujemo zbog slabog intenziteta i sleganja snežnog pokrivača, ali već smo se uverili da su iznenađenja moguća.

Obzirom da je sneg koji je padao bio dosta mokar, pod njegovim teretom na žalost je popustilo dosta grana i čak celih stabala širom Vojvodine, a najviše u predelima sa najviše snega.

Ovo su neke od fotografija koje su pristile na našu adresu u poslepodnevnim časovima iz čitave Vojvodine, ali i autorske fotografije naših urednika (ukupno 18):

Klikni na fotografiju da bi je pogledao/la u punoj rezoluciji!

Danas smo specijalno za vas pripremili i dva video snimka iz Zrenjanina, gde je danas zabeleženo i najviše snega:


Narednih dana vrlo hladno, očekuje se i pojava magle

Do jutra postepen prestanak snežnih padavina. Narednih dana očekuje se promenljivo oblačno vreme sa ređim sunčanim intervalima i verovatno češćom pojavom niske oblačnosti i magle. Usled snežnog pokrivača na tlu i delimično vedrih noći, očekuje se pojava umerenih, a ponegde i jakih jutarnjih mrazeva od ponedeljka do subote, dok će se dnevne temperature uglavnom kretati do 0°C. Jutarnje temperature će se često spuštati ispod -5°C, a ponegde i do -10°C. Magla bi narednih dana mogla biti relativno česta pojava, zbog čega će uprkos raščišćavanju snega ponovo biti neophodno prilagoditi vožnju uslovima na putu. Više detalja u našoj trodnevnoj prognozi.

Samim tim, uz određeno sleganje i manje otapanje, snežni pokrivač potrajaće i u nizijama Vojvodine barem do narednog vikenda. Otopljenje treba očekivati od subote, 22. decembra. Više detalja o prognozi u predstojećim danima.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *