Mraz jutros “obrao” određen procenat ranih sorti voća, živa u termometrima i do -7°C

Jutros je na teritoriji Vojvodine zabeležena slabog i umerenog mraza, u skladu sa našim konstantnim najavama i upozorenjima u proteklim danima. Minimalne temperature kretale su se od -7.4°C u Vršcu do -2.0°C u Somboru. U većini mesta živa u termometru se rano jutros kretala između -4 i -2°C.

Minimalne temperature - 28. mart 2019
Minimalne temperature – 28. mart 2019 (Izvor: RHMZ Srbije / SYNOP)

Temperature ispod nule tokom protekle noći potrajale su između 4 i 9 sati, a najuogroženija su mesta na području Banata gde je mraz trajao najduže i bio najjačeg intenziteta. Nema nikakve sumnje da će rane voćarske kulture u ovom delu Vojvodine pretrpeti značajniju štetu.

Tek nešto bolja situacija je bila na području Bačke i Srema, ali se određena šteta očekuje i tamo. Nadamo se da je ipak što veći broj voćara primenio određene mere zaštite od mraza i tako umanjio štetu.

Jutros je mraz, očekivano, izbegao jedino centar Beograda. Već na periferiji u Surčinu bilo je znatno hladnije.

Meteorološke stanice nalaze se uglavnom na periferijama naseljenih mesta, pa tako onima koji voće imaju u gradskim sredinama ostaje nada da je temperatura bila nešto viša, i da je šteta od mraza time manja. Ovo pre svega važi za lokacije gde se živa u termometru nije spuštala ispod -3°C.

U prizemnom sloju, na 5cm, zabeležen je umeren do jak mraz, i kao što se vidi na tabeli iznad u tom sloju temperatura se jutros spuštala čak i do -10°C.

Opasnost od mraza još sutra, toplije za vikend

Mraz slabijeg intenziteta u odnosu na današnji moguć je još sutra (do -3°C), dok će od vikenda opasnost od jutarnjeg mraza izostati, ali će jutra i dalje biti prohladna. Dnevne temperature biće u porastu, pa će tako već sutra u većini mesta biti oko i malo iznad 15°C, a u danima vikenda blizu, u nedelju i oko 20°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *