Mraz jutros „obrao“ određen procenat ranih sorti voća, živa u termometrima i do -7°C

Jutros je na teritoriji Vojvodine zabeležena slabog i umerenog mraza, u skladu sa našim konstantnim najavama i upozorenjima u proteklim danima. Minimalne temperature kretale su se od -7.4°C u Vršcu do -2.0°C u Somboru. U većini mesta živa u termometru se rano jutros kretala između -4 i -2°C.

Minimalne temperature - 28. mart 2019
Minimalne temperature – 28. mart 2019 (Izvor: RHMZ Srbije / SYNOP)

Temperature ispod nule tokom protekle noći potrajale su između 4 i 9 sati, a najuogroženija su mesta na području Banata gde je mraz trajao najduže i bio najjačeg intenziteta. Nema nikakve sumnje da će rane voćarske kulture u ovom delu Vojvodine pretrpeti značajniju štetu.

Tek nešto bolja situacija je bila na području Bačke i Srema, ali se određena šteta očekuje i tamo. Nadamo se da je ipak što veći broj voćara primenio određene mere zaštite od mraza i tako umanjio štetu.

Jutros je mraz, očekivano, izbegao jedino centar Beograda. Već na periferiji u Surčinu bilo je znatno hladnije.

Meteorološke stanice nalaze se uglavnom na periferijama naseljenih mesta, pa tako onima koji voće imaju u gradskim sredinama ostaje nada da je temperatura bila nešto viša, i da je šteta od mraza time manja. Ovo pre svega važi za lokacije gde se živa u termometru nije spuštala ispod -3°C.

U prizemnom sloju, na 5cm, zabeležen je umeren do jak mraz, i kao što se vidi na tabeli iznad u tom sloju temperatura se jutros spuštala čak i do -10°C.

Opasnost od mraza još sutra, toplije za vikend

Mraz slabijeg intenziteta u odnosu na današnji moguć je još sutra (do -3°C), dok će od vikenda opasnost od jutarnjeg mraza izostati, ali će jutra i dalje biti prohladna. Dnevne temperature biće u porastu, pa će tako već sutra u većini mesta biti oko i malo iznad 15°C, a u danima vikenda blizu, u nedelju i oko 20°C.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!