Mestimična kiša i pljuskovi večeras i noću ka sredi, (konačno) slede prave jesenje temperature

Nakon što je oktobar bio najtopliji u istoriji meteoroloških merenja u Zrenjaninu, Novom Sadu i Banatskom Karlovcu, novembar je nastavio u istom stilu i temperature su svakodnevno bile iznad prosečnih vrednosti, izuzev 4. novembra (subota), a toplije od proseka je i danas. U večernjim satima, kao i u noći ka sredi očekuje se jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima, dok će od sutra biti i hladnije.

Najtopliji oktobar na pojedinim stanicama

Oktobar 2023. godine je među najtoplijima od početka merenja na glavnim meteorološkim stanicama (GMS) i u ostatku zemlje, odnosno drugi najtopliji u Srbiji od 1951. godine. Oktobar nije mogao da se pohvali ni količinom padavina, bio je to sušan mesec, uglavnom je palo do 50% normalne mesečne količine za ovaj mesec, a često i znatno manje. Kao što je već pomenuto, oktobar 2023. godine bio je rekordno topao u Zrenjaninu, Novom Sadu i Banatskom Karlovcu kada govorimo o stanicama u Vojvodini. Najveća temperaturna odstupanja od normale beležena su tokom treće dekade, odnosno u poslednjoj trećini meseca.

Danas tokom većeg dela dana će preovladavati promenljivo oblačno vreme, sa kraćim sunčanim intervalima i suvo. Duvaće slab vetar južnih smerova, koji će uveče biti u okretanju na severozapdani. U večernjim časovima, i u noći ka sredi, očekuju se mestimično kiša, i pljuskovi koji tek ponegde mogu biti praćeni grmljavinom uz jake udare vetra mestimično. Nepogode se ne očekuju. Danas se maksimalne temperature kreću između 18 i 20°C.

Dok će u većem delu Srbije u sredu biti tmurno i kišovito vreme, a posebno u prvom delu dana, u Vojvodini će preovladavati umereno do pretežno oblačno vreme sa kraćim sunčanim intervalima i suvo. Kasnije popodne očekuju se i duži sunčani periodi. Duvaće umeren severozapadni vetar, koji će uveče biti u slabljenju. Jutarnje temperature kretaće se između 9 i 11°C, a maksimalne dnevne od 12 do 14°C.

U četvrtak ujutru česta pojava sumaglice, a ponegde je moguća i kratkotrajna magla. Tokom dana će biti lepo, pretežno sunčano vreme. Jutarnje temperature kretaće se između 1 i 3°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 14 do 16°C. Duvaće umeren jugoistočni vetar.

Za razliku od četvrtka u petak ponovo više oblaka iznad našeg područja, ali će se sve do večeri verovatno zadržati suvo vreme. Potom se tokom večeri očekuje kiša mestimično. Jutarnje temperature u petak između 3 i 5°C, a maksimalne dnevne od 13 do 15°C. U petak će biti vetrovito, uz umeren i jak jugoistočni vetar, naročito u Banatu.

Gotovo je sa temperaturama >20°C

Iako, naravno, i u zimskom periodu godine (prema meteorološkom kalendaru to su decembar, januar i februar mesec) može biti temperatura preko 20°C, to je ipak vrlo retko u našim krajevima, i teško da traje duže od dan-dva.

Nakon zahlađenja koje u naše krajeve stiže vrlo uskoro, više ne treba očekivati temperature iznad 20°C. Sada možemo sa sigurnošću da potvrdimo da je vreme da letnju garderobu zamenimo zimskom.

Mapa geopotencijala za subotu prema ECMWF modelu – uticaj ciklona (Source: tropicaltidbits.com)

U subotu su moguće značajnije padavine na širem području, koje bi zapravo počele već u petak uveče, ali o tome ćemo više pisati od četvrtka u večernjim satima.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

One comment

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *