Manje zahlađenje od četvrtka, sušni period se nastavlja do daljeg

Nakon prolećnih temperatura danas (između 14 i 17°C), a u kojima ćemo imati prilike da uživamo još sutra (doduše uz malo kiše), od četvrtka ponovo sledi nekoliko nešto hladnijih dana, ali ipak ne u meri kao što je to bilo u periodu od 6. do 12. marta. Ono što postaje alarmantna činjenica, jeste suša koja traje još od početka godine, obzirom da je u većem delu Vojvodine palo ispod 50mm vodenog taloga za 2ipo meseca, a u prvoj polovini marta najčešće ispod 5mm. Poslednje konkretnije padavine imali smo krajem decembra, nekoliko dana pre dočeka nove godine.

U sredu se očekuje pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom, ali se očekuje vrlo mala količina padavina. Najčešće se očekuje 1-2mm vodenog taloga, negde će kiša tek da “pokupi prašinu”, a tek ponegde može se nakupiti do 3-4mm. Zadržava se prijatno toplo vreme za ovo doba godine, uz maksimalne temperature između 12 i 14°C. U drugom delu dana duvaće umeren do jak severni i severozapadni vetar, a sa njim će doći i do priliva hladnije vazdušne mase.

Dok će u četvrtak i petak još uvek biti dosta oblaka iznad našeg područja, ali bez padavina, u danima vikenda 19. i 20. marta će najverovatnije biti pretežno sunčano. U četvrtak su mogući samo kraći sunčani intervali, dok će u petak biti i dužih perioda sunčanog vremena. U četvrtak i petak jutarnje temperature kretaće se uglavnom između -1 i 3°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 7 do 10°C. U danima vikenda očekuju se niže jutarnje temperature uz pojavu jutarnjih mrazeva, i to između -4 i -2°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 9 do 11°C.

Hladna vazdušna masa krajem sedmice će nas tek zakačiti (GFS)

Ponovo toplije početkom treće dekade

Loše su vesti da bi se početkom i sredinom naredne sedmice, odnosno početkom treće dekade marta, zadržalo uglavnom suvo vreme. U ponedeljak, a ponegde i u utorak, još uvek se očekuju slabi jutarnji mrazevi, uz temperature uglavnom između -4 i -1°C. U ponedeljak bez bitnijih promena temperatura u odnosu na dane vikenda, ali će se u utorak živa u termometrima uglavnom kretati između 12 i 14°C. Dalje prema sredini sedmice živa u termometrima popela bi se i do 15°C u većini mesta. Naravno, kako je reč o periodu izvan nedelju dana, određene promene su moguće.

Sve izvesnije prolećne temperature sredinom naredne sedmice (GFS)
Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *