Letnji dani uz saharski pesak pred nama, promena u ponedeljak

U danima vikenda, odnosno danas do kraja dana i sutra preovladavaće pretežno sunčano i toplo, pravo letnje vreme. Više temperature očekuju se sutra, a usled ciklonske aktivnosti u Mediteranu, ka našim krajevima će biti transportovana i određena količina saharskog peska. Pesak će zamutiti atmosferu sutra u drugom delu dana, a uz povremene padavine tokom ponedeljka i utorka padaće “prljava kiša”.

Kako danas do kraja dana, tako i sutra, zadržava se pretežno sunčano i toplo vreme. Danas će se maksimalne temperature kretati između 25 i 27°C. U nedelju će se u jutarnjim satima živa u termometru kretati između 12 i 14°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 27 do 29 stepeni Celzijusa.

Priliv tople vazdušne mase u južnu u centralnu Evropu (GFS)

Promena vremena očekuje se u ponedeljak, kada će biti promenljivo oblačno, uz celodnevne uslove za povremenu kišu i pljuskove praćene grmljavinom – ali se češća pojava očekuje ipak kasno popodne i uveče. Ne treba očekivati značajniju količinu padavina! Kako se premeštanje hladnog fronta preko naših krajeva očekuje tek uveče, i u ponedeljak će se zadržati toplo vreme. Jutarnje temperature biće u intervalu od 14 do 16°C, a maksimalne dnevne kretaće se od 25°C na krajnjem severu do 28°C na jugu pokrajne.

Lokalni pljuskovi u ponedeljak kasno popodne (WRF)

Kraj septembra u znaku rane jeseni

U utorak i sredu preovladavaće umereno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kraćim sunčanim periodima, i povremenom kišom. U utorak bi trebalo očekivati 5 do 10mm kiše, lokalno i više, dok će u sredu prema današnjim prognozama padavine biti simbolične. Maksimalne temperature će se tokom ova dva dana kretati oko 20°C, što je na donjoj granici normale za kraj septembra.

U utorak krajem dana počeće da duva pojačan jugoistočni vetar, a košava će biti naročito intenzivna tokom srede, kada se očekuju jaki udari jugoistočnog vetra u Banatu.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *