Kraći predah od vrućine samo u subotu, sutra i u ponedeljak do 38°C

U petak se očekuje kulminacija prvog dela aktuelnog tropskog talasa, uz maksimalne temperature između 36 i 38°C na području Vojvodine. Temperature će biti za oko 3-4°C niže u subotu, dakle bez prekida tropskog talasa, da bi zatim ponovo od nedelje 3. jula usledio novi porast. Tako bi u ponedeljak, a eventualno i u utorak, moglo biti za još nijansu toplije u odnosu na sutra.

Danas su se maksimalne temperature kretale uglavnom između 35 i 36°C, mada je u Banatskom Karlovcu zabeleženo čak 38°C (37.6°C).

U petak se očekuje pretežno sunčano vreme. U večernjim časovima lokalno se očekuje umeren razvoj oblačnosti, ali uz zadržavanje suvog vremena. Jutarnje temperature kretaće se između 19 i 22°C (tropska noć), a maksimalne dnevne od 36 do 38°C. Naravno, na samoj površini asfalta je i za 20°C toplije, odnosno iznad asfalta i betonskih površina temperatura vazduha je za 5-10°C u odnosu na standardizovana merenja u meteorološkom zaklonu, iznad trave, na 2m visine. Duvaće slab vetar južnih smerova.

Zbog toga budite na oprezu kada šetate svoje drage ljubimce, i ukoliko ste dobre volje (a i ako niste) pomozite životinjama u neposrednoj okolini tako što ćete im obezbediti posude sa svežom vodom, ali i nekom laganijom hranom.
Tropski petak u regionu – 1. jul (GFS)

U subotu će se preko našeg područja premeštati oslabljeni hladni front, koji zbog lošeg termina prolaska preko naših krajeva najčešće neće ni doneti padavine. Samo izolovano u poslepodnevnim i večernjim časovima, uglavnom u Banatu, moguća je pojava pljuskova sa grmljavinom. Ipak, u velikoj većini mesta ostaje suvo vreme. Duvaće umeren severozapadni vetar, što će većini prijati. Minimalne temperature kretaće se između 18 i 22°C, a maksimalne dnevne od 32 do 35°C.

Drugog dana vikenda očekuje se pretežno sunčano i ponovo ekstremno toplo vreme. Jutarnje temperature biće u intervalu od 18 do 21°C (konačno izostanak tropske noći u većini krajeva), a maksimalne dnevne od 34 do 37°C. Duvaće slab, ređe umeren, severni i severoistočni vetar.

U ponedeljak, a vrlo je moguće i u utorak, uz zadržavanje pretežno sunčanog vremena očekuju se još više temperature. Uz povratak tropskih noći, dnevne temperature bi se kretale uglavnom između 36 i 38°C – kao u petak.

Zahlađenje se očekuje u sredu, 6. jula, kada se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom i kiša, a dnevne temperature spustile bi se na malo ispod 30°C. Više detalja ćemo doneti verovatno u nedelju, kada ćemo pisati i o očekivanim vremenskim prilikama naredne sedmice.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *