Konačno stiže proleće? Sledeće sedmice toplije sa manje padavina, krajem sedmice možda i preko 20 stepeni

Još uvek aktuelna sedmica pokazala nam je zimsku stranu marta, kako se na ovom podneblju to još naziva “Baba Marta”, a karakteriše je prevrtljivo martovsko vreme. Neki predeli Vojvodine dobili su čak i najveći snežni pokrivač od početka ove godine, i više nego tokom zvaničnog dela zime, bilo je i pojave umerenog mraza – srećom samo jedno jutro.

Vesnici proleća ispod snega
Vesnici proleća ispod snega (Foto: Branka Kalić)

Čini se da je zimi i konačno odzvonilo, zima je popustila već danas uz intenzivno otapanje snega, a još  malo toplije i sa više sunca biće sutra. Kako stvari stoje, veći deo sledeće sedmice obeležiće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, sa povremenim padavinama, ali uz izostanak značajnijih, i uz još više temperature, primerenije kraju marta.

U nedelju pretežno sunčano i malo toplije

Drugi dan vikenda obeležiće pretežno sunčano i malo toplije vreme u odnosu na danas. Nakon jutarnjeg slabog mraza i minimalnih temperatura između -3 i -1°C, maksimalne dnevne će biti u intervalu od 7 do 9°C.

Sutra će biti i vetrovito, naročito u drugom delu dana i uveče. Duvaće uglavnom umeren jugoistočni vetar, na jugu Banata na udare jak.

Ponedeljak i utorak promenljivi uz malo kiše

U ponedeljak i utorak očekuje se promenljivo vreme, u ponedeljak će gotovo tokom celog dana biti pretežno do potpuno oblačno i verovatno bez sunčanih intervala, dok će u utorak biti promenljivo oblačno sa periodima sunčanog vremena. Najpre se u noći između nedelje i ponedeljka mestimično očekuju kiša, a ponegde je moguća i susnežica. Potom bi tokom dana bilo većinom suvo vreme, a potom je u noći ka utorku ponovo moguće nešto kiše – bez značajnijih padavina. U utorak uz sunčane periode, biće uslova za kratkotrajnu kišu ili izolovan lokalni pljusak.

Kratkotrajna kiša ili pljusak lokalno u utorak (ARW)
Kratkotrajna kiša ili pljusak lokalno u utorak (ARW)

U ponedeljak minimalne temperature će se kretati između 1 i 3°C, a maksimalne dnevne od 8 do 11°C. Duvaće slab do umeren vetar promenljivog smera. U utorak minimalne temperature će se kretati između 3 i 5°C, a maksimalne dnevne od 9 do 12°C. U utorak će duvati slab do umeren severozapadni vetar.

Krajem sleedeće sedmice osetno toplije, temperature oko 20°C?

Sinoptička situacija sa aktiviranjem ciklona u Atlantiku uz istovremeno anticiklon na istoku i jugu Evrope, mogla bi otvoriti put znatno toplijoj vazdušnoj masi iz Afrike prema našem delu Evrope krajem predstojeće sedmice, u poslednjim danima marta.

Temperatura na oko 1500m 31. marta (GFS)
Temperatura na oko 1500m 31. marta (GFS)

Globalni numerički modeli prilično su složni oko ovog scenarija, međutim obzirom da je reč o periodu dalekom čak sedam dana, ipak ga treba očekivati sa rezervom, a posebno intenzitet otopljenja. Nakon što bi sredinu naredne sedmice obeležile maksimalne temperature uglavnom između 10 i 15°C, koje su uglavnom na donjoj granici normale za kraj marta, u petak i za vikend maksimalne temeprature kretale bi se oko 20°C, a postoji mogućnost da će ponegde čak i malo prelaziti 20 stepeni. Više detalja donosimo kroz nekoliko dana.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 627

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *