Kišovito još sutra, posebno ujutru i uveče, slede jesenje temperature u narednom periodu

U protekla 24 sata na području Vojvodine palo je uglavnom između 15 i 30mm vodenog taloga (prosek). Prema zvaničnim merenjima najmanje kiše palo je u Kikindi (6mm), a najviše u Somboru (čak 40mm). Banatski Karlovac, Novi Sad i Sremska Mitrovica beleže oko 20mm, a Zrenjanin oko 15mm kiše. Kišovito vreme očekuje se i u subotu, dok će u nedelju uslediti delimično razvedravanje, ali će biti prohladno i vetrovito!

Prema merenjima stanica iz dopunske mreže, sinoć je na području opštine Kula palo između 30 i čak 75mm vodenog taloga, za nekoliko sati!

Kiša se povremeno očekuje i tokom predstojeće noći i sutrašnjeg prepodneva. U narednih 15 sati, odnosno do sutra u podne, uglavnom se očekuje još 10 do 20mm kiše na području Vojvodine, naravno uz manja odstupanja. Potom će tokom popodneva biti umereno do pretežno oblačno, i uglavnom suvo vreme, uz moguće kraće sunčane periode. Novi talas padavina očekuje se sutra uveče, i u prvom delu noći ka nedelji, kada se očekuje još oko 10mm kiše u većini predela.

U subotu će duvati slab do umeren severni vetar, u večernjim časovima umeren do jak severozapadni. Jutarnje temperature kretaće se između 13 i 15°C, a maksimalne dnevne neće biti mnogo više, i kretaće se između 15 i 17°C.

U nedelju će ujutru i pre podne će preovladavati umereno oblačno i suvo vreme, u Bačkoj i u Sremu već sa dužim sunčanim intervalima, dok se nešto više oblaka očekuje u Banatu. U nastavku dana očekuje se slab do umeren razvoj dnevne oblačnosti, uz duže sunčane intervale, i neznatno toplije vreme u odnosu na subotu.

Duvaće umeren do jak severozapadni vetar u prvom delu dana, a u drugom delu dana slab jugoistočni. Jutarnje temperature kretaće se između 9 i 11°C, a maksimalne dnevne od 16 do 18°C.

U ponedeljak ponovo kiša

U ponedeljak se očekuje umereno do potpuno oblačno vreme, uz novu manju količinu kiše. Očekuje se znatno manje padavina u odnosu na danas i sutra, uglavnom će se akumulirati između 4 i 8mm kiše. Kiša se očekuje uglavnom u prvom delu dana, dok bi popodne trebalo biti suvo. Duvaće slab do umeren severni i severozapadni vetar. Minimalne temperature kretaće se između 9 i 10°C, a maksimalne dnevne od 16 do 18°C – kao prethodnog dana.

Ukupne padavine do utorka prema ECMWF modelu (subota + ponedeljak) – meteologix.com

Prohladna jutra i dnevni maksimumi ispod 20°C barem do 25. septembra

Nakon ponedeljka, u nastavku predstojeće sedmice, preovladavaće promenljivo oblačno, ali uglavnom suvo vreme, uz duže sunčane intervale. Do nedelje 25. septembra jutra će biti prohladna za ovo doba godine, uz jutarnje minimume uglavnom između 7 i 10°C. Maksimalne temperature takođe će biti ispod prosečnih vrednosti za kraj II i početak III dekade septembra, i kretaće se uglavnom između 17 i 20°C.

Očekuju se prohladna jutra u brdsko planinskim predelima uz prizemni mraz (ECMWF) – meteologix.com

Konkretnije otopljenje očekuje se tek od nedelje 25. septembra. Više detalja o vremenskim prilikama od utorka, pisaćemo u ponedeljak 19. septembra.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 612

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *