Kakvo vreme nas zaista očekuje tokom uskršnjih praznika?

Nakon toplog četvrtka uz maksimume i do 20°C, promena vremena očekuje se u petak, kada će uslediti pad temperatura, uz kišu, i moguće pljuskove sa grmljavinom. Danas i u prvom delu dana u petak biće i vetrovito. U danima vikenda promenljiva oblačnost uz uslove za kratkotrajnu kišu i pljuskove, bez značajnijih padavina. Petak najhladniji, nedelja najtopliji dan, tokom uskršnjih praznika.

Do kraja dana će preovladavati promenljivo oblačno i toplo vreme, sa dužim sunčanim intervalima. U najtoplijem delu dana će se meriti između 18 i 20°C. Duvaće umeren jugoistočni vetar, koji će u kasnim večernjim satima i u noći ka petku imati jake i olujne udare na području južnog i srednjeg Banata. Kada govorimo o ostatku zemlje danas će se meriti i do 23°C, i to na zapadu.

Sekundarna ciklogeneza koja nam donosi promenu vremena i premeštanje hladnog fronta u petak (GFS model)

U petak već u prvom delu dana sledi destabilizacija atmosfere, uz kišu, pad temperature, okretanje vetra na zapadni i jugozapadni, i mogućnost za pojavu grmljavine. Veća verovatnoća za pojavu grmljavine i pljuskova važiće ipak za poslepodnevne časove, i to za Srem i jug Banata kada je u pitanju Vojvodina, odnosno za zapadne i centralne predele Srbije kada uključimo i ostatak zemlje u prognozu. U petak će duvati umeren, pre podne na udare prolazno i jak zapadni i jugozapadni vetar, u drugom delu dana već u slabljenju. Jutarnje temperature kretaće se između 9 i 11°C, a maksimalne dnevne od 10 do 13°C. Zapravo će najhladniji deo dana biti kasno uveče, uz temperature oko 5-6°C.

Prvog dana vikenda preovladavaće promenljivo oblačno vreme, tokom dana toplije u odnosu na petak, i uglavnom suvo. Ipak, ne treba isključiti u potpunosti mogućnost za kratkotrajnu kišu ili pjusak, naročito tokom popodneva. Jutarnje temperature kretaće se između 3 i 5°C, a maksimalne dnevne od 15 do 17°C. Duvaće slab do umeren južni i jugozapadni vetar, uveče u okretanju na severne smerove.

U nedelju će preovladavati takođe promenljivo oblačno, ali nešto nestabilnije vreme, uz lokalnu pojavu pljuskova koji mogu biti praćeni grmljavinom u poslepodnevnim i večernjim časovima. Nakon jutarnjih minimuma između 6 i 8°C, tokom dana će se meriti između 15 i 19°C.

U nedelju bi ponovo trebalo biti nešto toplije nakon zahlađenja u petak – ICON model (meteologix.com)

Nastavak aprila takođe promenljiv, bez visokih temperatura

Sinoptička situacija koju predviđaju numerički modeli juče i danas, značila bi nastavak promenljivog vremena i u nastavku aprila, uz smenu oblačnih i sunčanih intervala i povremenu kišu. Dobra vest je da smo sa temperaturama ispod 0°C (jutarnjim mrazevima) završili, i to već sada može sa sigurnošću da se kaže, ali ne treba u potpunosti otpisati prizemne mrazeve.

Do 24. aprila temperature u većini dana neće prelaziti 20°C ni u najtoplijem delu dana, a nakon toga do kraja meseca očekuju se maksimumi do 25°C. Dakle, prema današnjim predviđanjima bez visokih (letnjih) temperatura za april. Detaljnije ćemo pisati u subotu 15. aprila.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *