Jutros u Vojvodini između -3 i 0°C, štetu najviše trpe rane sorte

Jutros je u skladu sa našim najavama na području Vojvodine zabeležen slab, a u prizemnom sloju (na 5cm visine) i umeren jutarnji mraz. Štetu najviše trpe rane sorte kajsije i trešnje, gde je obzirom i na prethodne aprilske mrazeve prinos oštećen za preko 50 odsto, dok su druge voćarske kulture uglavnom pretrpele štetu između 20 i 50 odsto. Ugrožene su i šljive, višnje, trešnje, pa čak i jabuke.

Minimalne temperature na području Vojvodine kretale su se jutros od -2.9°C u Vršcu odnosno -2.7°C u Zrenjaninu, do 0.0°C na Paliću. Prosečna minimalna temperatura kretala se oko -1.5°C na teritoriji Vojvodine, međutim ovo naravno nije merodavno za procenu štete, obzirom da je reč o proseku, a da mikroklimatske karakteristike često stvaraju veliku razliku u temperaturi.

Minimalne temperature – 15. april

Sigurno je da se ponegde temperatura jutros spustila i ispod -3°C, međutim mi to ne možemo da znamo zbog nedovoljnog broja mernih lokacija na području Vojvodine. Mi ćemo i dalje nastojati i nastaviti da se borimo da Vojvodina dobije jedinstvenu mrežu automatskih meteoroloških stanica, i da ti podaci sa svake stanice budu javno dostupni svakome ko želi da im pristupi.

Još jednom ističemo na važnost poboljšanja meteoroloških merenja u Vojvodini, zarad što boljih analiza, a na kraju krajeva i prognoza, koje će nesumnjivo biti od velike koristi poljoprivrednicima, pčelarima, meteoropatama, ali i mnogim drugim osobama.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!