Jutros u Vojvodini između -3 i 0°C, štetu najviše trpe rane sorte

Jutros je u skladu sa našim najavama na području Vojvodine zabeležen slab, a u prizemnom sloju (na 5cm visine) i umeren jutarnji mraz. Štetu najviše trpe rane sorte kajsije i trešnje, gde je obzirom i na prethodne aprilske mrazeve prinos oštećen za preko 50 odsto, dok su druge voćarske kulture uglavnom pretrpele štetu između 20 i 50 odsto. Ugrožene su i šljive, višnje, trešnje, pa čak i jabuke.

Minimalne temperature na području Vojvodine kretale su se jutros od -2.9°C u Vršcu odnosno -2.7°C u Zrenjaninu, do 0.0°C na Paliću. Prosečna minimalna temperatura kretala se oko -1.5°C na teritoriji Vojvodine, međutim ovo naravno nije merodavno za procenu štete, obzirom da je reč o proseku, a da mikroklimatske karakteristike često stvaraju veliku razliku u temperaturi.

Minimalne temperature – 15. april

Sigurno je da se ponegde temperatura jutros spustila i ispod -3°C, međutim mi to ne možemo da znamo zbog nedovoljnog broja mernih lokacija na području Vojvodine. Mi ćemo i dalje nastojati i nastaviti da se borimo da Vojvodina dobije jedinstvenu mrežu automatskih meteoroloških stanica, i da ti podaci sa svake stanice budu javno dostupni svakome ko želi da im pristupi.

Još jednom ističemo na važnost poboljšanja meteoroloških merenja u Vojvodini, zarad što boljih analiza, a na kraju krajeva i prognoza, koje će nesumnjivo biti od velike koristi poljoprivrednicima, pčelarima, meteoropatama, ali i mnogim drugim osobama.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *