Jučerašnje nevreme delovima Vojvodine donelo više od 60mm kiše (FOTO), nestabilno i danas

Juče kasno poslepodne i predveče, između 18 i 20 časova, delove Vojvodine zahvatilo je nevreme praćeno pljuskovima i grmljavinom, ali konvektivna oblačnost u jednom trenutku je naglo ojačala na području Bačke, iznad predela koji su bliži Tisi i Banatu. Jedan jači oblak zahvatio je područje Srbobrana i Turije, kao i sela severno i severoistočno od ovih mesta, dok je drugi pogodio područje Sente.

Padavine u prethodna 24 sata - 22. maj 06UTC
Padavine u prethodna 24 sata – 22. maj 06UTC (Izvor: ogimet.com)

Prema zvaničnim merenjima na meteorološkim stanicama RHMZ-a juče je najviše kiše palo u Kikindi gde je izmereno 15.7mm, a zatim sledi Novi Sad sa samo 2mm. Kada bi posmatrali samo ova zvanična merenja, stekao bi se utisak da u Vojvodini juče uopšte nije bilo obilnijih padavina, međutim informacije i fotografije koje su stigle do nas svedoče drugačije. To sve ide u prilog činjenici koju stalno ponavljamo, a to je da je Vojvodini što pre potrebna mreža automatskih meteoroloških stanica, sa što većim brojem mernih lokacija. Podsećamo, u planu je da tokom juna naš meteorološki portal dobije i mrežu AMS, a nakon toga predstoji posao promocije ovog projekta i njegove višestruke koristi, kada će se nadamo se što veći broj građana priključiti mreži.

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/photos/a.1844392115842402.1073741828.1843119099303037/2074797229468555/?type=3&theater

Prema rečima našeg pratioca (Miloš P.) na području Sente odakle je ova slika objavljena na našoj Facebook stranici juče je palo lokalno i više od 60mm vodenog taloga na području ove Bačke opštine. Obilna kiša pala je i na području Srbobrana, prema informacijama koje smo mo dobili reč je o količini većoj od 60mm (Dejan V.). Obzirom da je mesečni prosek ukupne količine padavina u maju za veći deo Vojvodine 50-60mm, jasno je koliko su ovo zapravo obilne padavine kada mesečna količina padne za svega sat-dva vremena!

Grmljavina 21. maja u između 18:30 i 20:30h
Grmljavina 21. maja u između 18:30 i 20:30h (Izvor: blitzortung.org)

Pre ovih dešavanja na području Bačke i severa Banata, na području Srema takođe je bilo lokalno obilnijih pljuskova sa grmljavinom, a taj oblak došao je iz pravca Mačve. Iz Srema smo juče dobili i jednu fotografiju te oblačnosti.

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/photos/a.1844392115842402.1073741828.1843119099303037/2074751362806475/?type=3&theater

Sinoćnji lov na oluje u Bačkoj

Kao što je poznato, u skladu sa mogućnostima i slobodnim vremenom, naš tim u slučaju razvoja olujnih oblaka u većini situacija izlazi na teren u lov na oluje. Tako je bilo i sinoć, kada se naš stormchase tim uputio prema severu Banata i granici sa Bačkom, duž reke Tise. Matija Uglješin je zabeležio zaista impresivne fotografije!

Na jednoj od fotografija vidljiv je i dobro razvijen i nisko spušten wall cloud, što sugeriše da je gotovo sigurno bilo reči o superćeliji. Podsećamo, superćelije su najjači olujni oblačni sistemi, koje karakteriše postojanje izražene i dugotrajne uzlazne struje, a u stanju su da osim olujnog vetra, obilne kiše, i krupnog grada produkuju pojavu tornada. Prema informacijama koje smo takođe prikupili uz pomoć naših društvenih profila, juče je bilo intenzivnijeg dejstva protivgradne odbrane. Bilo je i lokalne izolovane pojave sugradice i sitnijeg grada.

Kišna zavesa i dnevna munja
Kišna zavesa i dnevna munja (Foto: Matija Uglješin)
Munje u Bečeju - 21. maj uveče
Munje u Bečeju – 21. maj uveče (Foto: Matija Uglješin)
Wall cloud u vreme zalaska sunca 21. maj okolina Bečeja
Wall cloud u vreme zalaska sunca 21. maj okolina Bečeja (Foto: Matija Uglješin)
Večernje munje tokom sinoćnjeg nevremena
Večernje munje tokom sinoćnjeg nevremena (Foto: Matija Uglješin)

Nestabilno i danas

Od sredine dana očekuje se ponovna destabilizacija atmosfere, tako da će tokom poslepodneva i večeri ponovo biti lokalne pojave pljuskova sa grmljavinom na području Vojvodine. Više šansi za lokalni razvoj konvektivne oblačnosti imaće severni i zapadni predeli pokrajine, odnosno predeli izvan košavskog područja gde će danas duvati pojačan jugoistočni vetar. Više detalja u trodnevnoj vremenskoj prognozi za Vojvodinu i Beograd.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *