Jučerašnje nevreme delovima Vojvodine donelo više od 60mm kiše (FOTO), nestabilno i danas

Juče kasno poslepodne i predveče, između 18 i 20 časova, delove Vojvodine zahvatilo je nevreme praćeno pljuskovima i grmljavinom, ali konvektivna oblačnost u jednom trenutku je naglo ojačala na području Bačke, iznad predela koji su bliži Tisi i Banatu. Jedan jači oblak zahvatio je područje Srbobrana i Turije, kao i sela severno i severoistočno od ovih mesta, dok je drugi pogodio područje Sente.

Padavine u prethodna 24 sata - 22. maj 06UTC
Padavine u prethodna 24 sata – 22. maj 06UTC (Izvor: ogimet.com)

Prema zvaničnim merenjima na meteorološkim stanicama RHMZ-a juče je najviše kiše palo u Kikindi gde je izmereno 15.7mm, a zatim sledi Novi Sad sa samo 2mm. Kada bi posmatrali samo ova zvanična merenja, stekao bi se utisak da u Vojvodini juče uopšte nije bilo obilnijih padavina, međutim informacije i fotografije koje su stigle do nas svedoče drugačije. To sve ide u prilog činjenici koju stalno ponavljamo, a to je da je Vojvodini što pre potrebna mreža automatskih meteoroloških stanica, sa što većim brojem mernih lokacija. Podsećamo, u planu je da tokom juna naš meteorološki portal dobije i mrežu AMS, a nakon toga predstoji posao promocije ovog projekta i njegove višestruke koristi, kada će se nadamo se što veći broj građana priključiti mreži.

Senta nakon poslepodnevne provale oblaka ⛈️ Neka mesta su danas za kraće vreme dobila više od 25mm kiše… 😉 Potrebna nam je mreža AMS čim pre!Meteo reporter: Attila És Szilvia Zaj

Publiée par VojvodinaMeteo sur lundi 21 mai 2018

Prema rečima našeg pratioca (Miloš P.) na području Sente odakle je ova slika objavljena na našoj Facebook stranici juče je palo lokalno i više od 60mm vodenog taloga na području ove Bačke opštine. Obilna kiša pala je i na području Srbobrana, prema informacijama koje smo mo dobili reč je o količini većoj od 60mm (Dejan V.). Obzirom da je mesečni prosek ukupne količine padavina u maju za veći deo Vojvodine 50-60mm, jasno je koliko su ovo zapravo obilne padavine kada mesečna količina padne za svega sat-dva vremena!

Grmljavina 21. maja u između 18:30 i 20:30h
Grmljavina 21. maja u između 18:30 i 20:30h (Izvor: blitzortung.org)

Pre ovih dešavanja na području Bačke i severa Banata, na području Srema takođe je bilo lokalno obilnijih pljuskova sa grmljavinom, a taj oblak došao je iz pravca Mačve. Iz Srema smo juče dobili i jednu fotografiju te oblačnosti.

Popinci (opština Pećinci u Sremu) pre oko pola sata! Pljusak sa grmljavinom uskoro se očekuje i na području Novog Sada.Foto: Pera Gasparovic

Publiée par VojvodinaMeteo sur lundi 21 mai 2018

Sinoćnji lov na oluje u Bačkoj

Kao što je poznato, u skladu sa mogućnostima i slobodnim vremenom, naš tim u slučaju razvoja olujnih oblaka u većini situacija izlazi na teren u lov na oluje. Tako je bilo i sinoć, kada se naš stormchase tim uputio prema severu Banata i granici sa Bačkom, duž reke Tise. Matija Uglješin je zabeležio zaista impresivne fotografije!

Na jednoj od fotografija vidljiv je i dobro razvijen i nisko spušten wall cloud, što sugeriše da je gotovo sigurno bilo reči o superćeliji. Podsećamo, superćelije su najjači olujni oblačni sistemi, koje karakteriše postojanje izražene i dugotrajne uzlazne struje, a u stanju su da osim olujnog vetra, obilne kiše, i krupnog grada produkuju pojavu tornada. Prema informacijama koje smo takođe prikupili uz pomoć naših društvenih profila, juče je bilo intenzivnijeg dejstva protivgradne odbrane. Bilo je i lokalne izolovane pojave sugradice i sitnijeg grada.

Kišna zavesa i dnevna munja
Kišna zavesa i dnevna munja (Foto: Matija Uglješin)
Munje u Bečeju - 21. maj uveče
Munje u Bečeju – 21. maj uveče (Foto: Matija Uglješin)
Wall cloud u vreme zalaska sunca 21. maj okolina Bečeja
Wall cloud u vreme zalaska sunca 21. maj okolina Bečeja (Foto: Matija Uglješin)
Večernje munje tokom sinoćnjeg nevremena
Večernje munje tokom sinoćnjeg nevremena (Foto: Matija Uglješin)

Nestabilno i danas

Od sredine dana očekuje se ponovna destabilizacija atmosfere, tako da će tokom poslepodneva i večeri ponovo biti lokalne pojave pljuskova sa grmljavinom na području Vojvodine. Više šansi za lokalni razvoj konvektivne oblačnosti imaće severni i zapadni predeli pokrajine, odnosno predeli izvan košavskog područja gde će danas duvati pojačan jugoistočni vetar. Više detalja u trodnevnoj vremenskoj prognozi za Vojvodinu i Beograd.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!