Još sutra tmurno i prohladno, od petka osetno toplije, a za vikend i do 15°C!

Na području Vojvodine, ali i ostatka Srbije, još sutra se zadržava prohladno i tmurno vreme uz mnogo oblaka i lokalnu pojavu sumaglice ili magle, naročito u jutarnjim i prepodnevnim časovima. Već od petka sledi brzo i osetno otopljenje, dok će ovaj topli talas kulminirati u danima vikenda uz maksimalne temperature i do 15 stepeni.

Sinoptička situacija u petak (GFS)
Sinoptička situacija u petak (GFS)

Uz razvijanje snažnog ciklona duž obala Velike Britanije i Francuske tokom petka, ka našem području će iz istočnog Mediterana biti upućena osetno toplija vazdušna masa. Ovaj priliv toplijeg vazduha biće prilično intenzivan, a topliji vazduh će stići i daleko na istok i severoistok Evrope.

Dnevne temperature u regionu u subotu (ARW)
Dnevne temperature u regionu u subotu (ARW)

Do kraja sedmice će biti uglavnom suvo, međutim kiša je mestimično moguća u noći petak na subotu, i potom ponovo u nedelju u drugom delu dana. Počevši od petka uveče pa sve do nedelje sredinom dana, u košavskom području duvaće pojačan jugoistoični vetar.

U gotovo svim danima do kraja sedmice preovladavaće pretežno do potpuno oblačno vreme, pa će svima onima koji su se umorili od zime i snega, ili su prosto ljubitelji toplijeg vremena, verovatno manjkati sunca. Uglavnom se očekuju samo kraći sunčani periodi, a jedino petak ima potencijal za duže sunčane intervale i iako neće biti najtopliji u nizu, možda će najviše ličiti na mart, obzirom da bi visoke temperature (za ovo doba godine) bile propraćene i vedrijim nebom.

U petak će se maksimalne dnevne temperature kretati između 6 i 9°C, ali bi ponegde moglo biti izmereno i celih 10 stepeni. U danima vikenda maksimalne temperature više će priličiti martu, i kretaće se između 12 i 15°C, uz izostanak jutarnjih mrazeva, a zapravo jutarnje temperature će se retko spuštati i ispod 5°C.

Udari jugoistočnog vetra u subotu uveče (ARW)

Kao što smo već na samom početku i spomenuli, počevši od petka kasno poslepodne, pa sve do nedelje sredinom dana, duvaće pojačan jugoistoični vetar – topla košava. Udari jugoistočnog vetra biće najjači tokom subote, kada bi u Banatu jugoistočni vetar na udare mogao biti i olujne jačine.

Vraćenje temperatura u normalu već od ponedeljka

Već na samom početku naredne sedmice treba očekivati zahlađenje, pa bi se početkom i sredinom naredne sedmice temperature kretale oko i malo iznad normale, uglavnom između 5 i 9°C u najtoplijem delu dana, uz dalji izostanak jutarnjih mrazeva.

Dakle, ona prava zima ne očekuje se barem do četvrtka 7. februara, dok je nakon toga sve otvoreno, i postoji za sada još uvek “stidljiva” opcija konkretnijeg zahlađenja uz nove snežne padavine krajem prve, ili početkom druge dekade februara.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 618

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *