Jaka košava narednih dana, posebno od utorka, kiša u drugom delu sledeće nedelje

Velika razlika u vazdušnom pritisku između zapada i istoka Evrope, usloviće tokom većine narednih dana umeren i jak jugoistočni vetar u košavskom području, a na jugu Banata i sa olujnim udarima. Vetar će kratkotrajno oslabiti u ponedeljak, da bi potom od utorka bio još jači. Greben anticiklona pod čijim ćemo uticajem biti naredna 3-4 dana, sredinom naredne sedmice trebala bi da zameni ciklonska aktivnost uz kišu.

U nedelju i ponedeljak očekuje nas pretežno sunčano i prijatno toplo vreme za početak oktobra. Drugog dana vikenda duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, posebno u Banatu. U ponedeljak se očekuje kratkotrajno slabljenje košave, odnosno očekuje se umeren vetar, u Bačkoj i Sremu uglavnom slab.

Jutarnje temperature tokom ova dva dana kretaće se između 7 i 11°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 22 do 25°C u nedelju, odnosno od 24 do 27°C u ponedeljak.

Maksimalne temperature u ponedeljak u regionu (WRF)

U utorak i sredu očekuje se jak jugoistočni vetar, u Banatu sa udarima olujne jačine. Tokom ova dva dana udari vetra bi se mogli kretati između 20 i 25m/s, odnosno 7590km/h. Dok se u utorak zadržava pretežno sunčano i toplo vreme, u sredu će biti promenljivo oblačno, ali uglavnom suvo vreme. Dnevne temperature u utorak će se kretati oko 25°C, a u sredu se očekuje manji pad temperatura.

Udari vetra u utorak pre podne (WRF)

Kiša sve izvesnija od četvrtka 7. oktobra

Prve kapi kiše zapravo se mogu očekivati već u sredu kasno poslepodne i u večernjim časovima, što se posebno odnosi na Bačku i Srem. Konkretnije padavine treba očekivati u četvrtak, kada se prema večerašnjim proračunima može očekivati 10 do 20mm vodenog taloga, što je sasvim solidna količina kiše. Prema večerašnjim proračunima modela dosta dobro po pitanju kiše “stoji” i petak, kada bi takođe moglo pasti 10 do 20mm kiše, što bi ukupno činilo 20 do 40mm vodenog taloga, a što bi jako dobro došlo za prekid suše.

Doći će i do pada temperatura, pa tako živa u termometrima neće prelaziti 15°C čak i u najtoplijem delu dana. Slabljenje vetra očekuje se u četvrtak tokom dana.

Više informacija o ovoj promeni objavićemo najverovatnije u utorak, a do tada svakako pratite našu trodnevnu prognozu za Vojvodinu i Beograd.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 612

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *