Jaka košava narednih dana, posebno od utorka, kiša u drugom delu sledeće nedelje

Velika razlika u vazdušnom pritisku između zapada i istoka Evrope, usloviće tokom većine narednih dana umeren i jak jugoistočni vetar u košavskom području, a na jugu Banata i sa olujnim udarima. Vetar će kratkotrajno oslabiti u ponedeljak, da bi potom od utorka bio još jači. Greben anticiklona pod čijim ćemo uticajem biti naredna 3-4 dana, sredinom naredne sedmice trebala bi da zameni ciklonska aktivnost uz kišu.

U nedelju i ponedeljak očekuje nas pretežno sunčano i prijatno toplo vreme za početak oktobra. Drugog dana vikenda duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, posebno u Banatu. U ponedeljak se očekuje kratkotrajno slabljenje košave, odnosno očekuje se umeren vetar, u Bačkoj i Sremu uglavnom slab.

Jutarnje temperature tokom ova dva dana kretaće se između 7 i 11°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 22 do 25°C u nedelju, odnosno od 24 do 27°C u ponedeljak.

Maksimalne temperature u ponedeljak u regionu (WRF)

U utorak i sredu očekuje se jak jugoistočni vetar, u Banatu sa udarima olujne jačine. Tokom ova dva dana udari vetra bi se mogli kretati između 20 i 25m/s, odnosno 7590km/h. Dok se u utorak zadržava pretežno sunčano i toplo vreme, u sredu će biti promenljivo oblačno, ali uglavnom suvo vreme. Dnevne temperature u utorak će se kretati oko 25°C, a u sredu se očekuje manji pad temperatura.

Udari vetra u utorak pre podne (WRF)

Kiša sve izvesnija od četvrtka 7. oktobra

Prve kapi kiše zapravo se mogu očekivati već u sredu kasno poslepodne i u večernjim časovima, što se posebno odnosi na Bačku i Srem. Konkretnije padavine treba očekivati u četvrtak, kada se prema večerašnjim proračunima može očekivati 10 do 20mm vodenog taloga, što je sasvim solidna količina kiše. Prema večerašnjim proračunima modela dosta dobro po pitanju kiše „stoji“ i petak, kada bi takođe moglo pasti 10 do 20mm kiše, što bi ukupno činilo 20 do 40mm vodenog taloga, a što bi jako dobro došlo za prekid suše.

Doći će i do pada temperatura, pa tako živa u termometrima neće prelaziti 15°C čak i u najtoplijem delu dana. Slabljenje vetra očekuje se u četvrtak tokom dana.

Više informacija o ovoj promeni objavićemo najverovatnije u utorak, a do tada svakako pratite našu trodnevnu prognozu za Vojvodinu i Beograd.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!