Hoće li večeras i sutra u Vojvodini biti oluja, i koja područja su u fokusu? Stiže osveženje!

U novoj objavi donosimo odgovor na pitanje iz naslova, objektivno, bez stvaranja panike, i kao uvek pravovremeno (nekoliko sati pred pojavu). Atmosfera će se u Vojvodini destabilizovati večeras, a nestabilno će biti i tokom utorka, uz pojavu lokalnih pljuskova i grmljavine. Doći će i do pada temperatura.

Večeras i tokom predstojeće noći u Vojvodini će biti nestabilno, a pored lokalnih pljuskova sa grmljavinom, biće uslova i za vremenske nepogode sa obilnom količinom padavina za kratko vreme, olujnim vetrom, i pojavom grada. Nije isključeno da će se raditi i o superćelijskom tipu nepogoda kada govorimo o večernjim i noćnim satima ka utorku, naročito u Sremu i južnom Banatu, kao i na širem području Beograda. Za utorak uslovi za superćelijski tip oluja neće postojati uslovi.

Oblačnost će se u zapadnoj visinskoj struji premeštati prema istoku, a može se javiti i blaga severozapadna struja, uz premeštanje oblačnosti prema jugoistoku. Očekuje se da oblačnost na područje Vojvodine uđe uz Hrvatske, te da olujnim sistemima više budu zahvaćeni Srem, jug Bačke, kao i južni Banat, u odnosu na ostale predele. Oblačnost će ući na teritoriju Vojvodine oko 20h (+/-1h).

U slučaju preke potrebe, u nastavku večeri, izdaćemo kratkoročnu (nowcasting) prognozu odnosno najavu.

U utorak i sredu Tmax <25°C

U utorak i sredu maksimalne temperature neće prelaziti 25°C. U utorak će atmosfera još uvek biti nestabilna, uz čestu pojavu pljuskova sa grmljavinom, ali se za razliku od večeras i naredne noći vremenske nepogode ne očekuju. Mestimično veća količina kiše svakako će dobro doći poljoprivrednim kulturama. Generalno, više padavina očekuje se u predelima južno od Novog Sada i Zrenjanina, gde lokalno tokom utorka može pasti i preko 30mm vodenog taloga, dok će u sredu biti suvo i bez padavina. U utorak minimalne temperature između 17 i 19°C, a maksimalne dnevne od 24 do 27°C. U sredu se mogu očekivati još malo niže temperature, ujutru između 15 i 17°C, a maksimalne dnevne od 23 do 26°C.

Disclaimer: Republički hidrometeorološki Zavod Srbije jedini izdaje zvanične najave i upozorenja.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *