Hladni front u nedelju donosi pad temperatura i padavine, ali visoke temperature se brzo vraćaju!

Lokalni pljuskovi sa grmljavinom mogu se očekivati već u subotu, i to u sklopu predfrontalnih nestabilnosti uglavnom u kasnim poslepodnevnim i večernjim časovima. Ređa pojava pljuskova moguća je čak i u subotu ujutru. Centar dešavanja međutim biće nedelja, kada će sa prolaskom fronta doći do okretanja vetra na severozapadni, očekuju se lokalni pljuskovi i grmljavina, a uslediće i pad temperatura. Postojaće i manje šanse za pojavu vremenskih nepogoda, ali mi zaista ne vidimo potrebu za pompeznim naslovima kakve plasiraju ovih dana brojni mediji.

Hladni front danas je zahvatio veći deo srednje Evrope
Hladni front danas je zahvatio veći deo srednje Evrope (Izvor: chmi.cz)

U subotu još uvek vrlo toplo, ali nestabilno

Prvog dana vikenda zadržava se veoma toplo vreme sa temperaturama iznad prosečnih vrednosti. Noć će biti topla, jutarnje temperature kretaće se između 19 i 22°C. Maksimalne dnevne temperature u subotu će se kretati između 31 i 33°C. Duvaće slab do umeren južni i jugozapadni vetar, u Banatu ujutru i pre podne jugoistočni. Kasno uveče i u noći ka nedelji vetar u okretanju na severozapadni i u pojačanju.

U subotu će preovladavati promenljivo oblačno vreme, sa dužim sunčanim intervalima. Ujutru je ponegde moguć kratkotrajni pljusak, posebno u Bačkoj, dok će pre podne i sredina proteći u znaku suvog vremena. U poslepodnevnim i večernjim časovima biće nestabilno uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Ponegde može biti i vremenskih nepogoda sa olujnim vetrom i gradom.

Sinoptička situacija u nedelju sredinom dana (GFS)
Sinoptička situacija u nedelju sredinom dana (GFS)

U nedelju stiže promena uz pad temperatura i pljuskove

Drugog dana vikenda očekuje nas i taj dugo čekani front, koji će preko Vojvodine preći nekad u prepodnevnim časovima, a najkasnije oko podneva. Proračuni modela još uvek, svega 48 sati pred promenu, a sada i manje, osciluju u svojim proračunima.

Projektovana količina padavina u nedelju popodne (Izvor: ECMWF / weather.us)
Projektovana količina padavina u nedelju popodne (Izvor: ECMWF / weather.us)

Čini se da vreme prolaska fronta preko Vojvodine neće naročito odgovarati jakom konvektivnom razvoju oblačnosti, pa tako priče o izraženim vremenskim nepogodama “ne piju vodu”, međutim kod letnjih zahlađenja uvek treba ostaviti prostora i za takvu mogućnost lokalno. Sredinom dana i poslepodne treba očekivati lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, sa nešto većom čestinom na jugu Banata, dok bi recimo u Bačkoj lokalne padavine mogle biti sasvim simbolične.

Jutarnje temperature u nedelju će se kretati između 16 i 19°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 24°C na krajnjem severu do 29°C na jugu Banata.

U ponedeljak uz dosta oblaka znatno hladnije, od utorka sledi otopljenje

Ponedeljak će obeležiti umereno do potpuno oblačno vreme, a u prvom delu dana ponegde je čak moguća i slaba kiša, naročito u Banatu. U poslepodnevnim i večernjim časovima uslediće delimično razvedravanje. Jutarnje temperature će se kretati između 13 i 15°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 23 do 26°C.

Znatno niže max temperature u ponedeljak u odnosu na nedelju (ARW)
Znatno niže max temperature u ponedeljak u odnosu na nedelju (ARW)

Već u utorak treba očekivati pretežno sunčano i toplije vreme. Uz priliv toplije vazdušne mase iz Mediterana, i uz duže sunčane periode, maksimalne temperature biće iznad 25°C, a živa u termometru bi ponegde mogla dostići 29°C. Od srede 29. avgusta, maksimalne temperature će ponovo prelaziti 30 stepeni.

PRATIMO SITUACIJU – BUDITE UZ NAS I BIĆETE OBAVEŠTENI

U subotu ćemo ponovo pratiti situaciju uživo i ažurirati prognozu. Ukoliko ne bude nove objave u formi članka, možete pročitati našu trodnevnu prognozu za Vojvodinu koja će u subotu biti ažurirana za nedelju, ponedeljak i utorak.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *