Dugotrajne stabilizacije nema na vidiku, novo pogoršanje vremena je već pred vratima

Već tokom predstojeće noći i jutra očekuje se novo jače naoblačnje sa mestimičnom kišom od jutra, međutim više padavina treba očekivati tek sredinom dana i popodne. Doći će i do manjeg pada temperatura. Potom u petak treba očekivati malo lepše i toplije vreme, dok će u subotu biti pretežno sunčano i toplo – baš kako priliči kalendaru. Ta stabilizacija međutim neće dugo potrajati, već u nedelju očekuje se nova promena vremena.

Nova kiša je vrlo blizu

Četvrtak će obeležiti pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom, češće sredinom dana i u poslepodnevnim časovima. Duvaće slab i umeren vetar južnih smerova.

Kiša u četvrtak popodne (GFS)
Kiša u četvrtak popodne (GFS)

Jutarnje temperature kretaće se između 7 i 9°C, a maksimalne dnevne od 14 do 17°C.

Kratkotrajna stabilizacija i porast temperatura u petak i subotu

U petak i subotu očekuje se promenljivo oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, naročito u subotu. Tek u subotu uveče moguća je pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom na području Vojvodine. Uslediće i novi porast temperatura. U petak će duvati umeren severozapadni vetar, a u subotu slab južni i jugoistočni.

Minimalne temperature u petak će se kretati između 7 i 10°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 19 do 21°C. Subota će biti još toplija, minimalne temperature kretaće se između 8 i 11°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 22 do 24°C.

Drugog dana vikenda nova i sve izglednije duža destabilizacija?

Delovanjem polja visokog vazdušnog pritiska na istoku Atlantika, odnosno zapadu Evrope, preko centralne Evrope i Alpa prema Sredozemlju bi se zaputila veća količina hladne i vlažne vazdušne mase. To bi uslovilo ciklogenezu negde na severu Jadrana, a naše područje najpre će se naći u toplom sektoru ovog sistema.

Ciklon na jugu Jadrana u nedelju (GFS)
Ciklon na jugu Jadrana u nedelju (GFS)

Tako bi već drugi dan vikenda obeležilo promenljivo oblačno i nestabilno vreme, uz uslove sa lokalne pljuskove i grmljavinu, naročito u poslepodnevnim i večernjim časovima. Istovremeno, u košavskom području počeće da duva pojačan jugoistočni vetar.

Još uvek je rano za detaljne analize i prognoze, ali aktuelni proračuni globalnih numeričkih modela ukazuju na dugotrajno zadržavanje ciklonske aktivnosti nad našim područjem, a centar ovog ciklona tokom najvećeg dela perioda zadržao bi se u južnom Jadranu i u Jonskom moru.

Akumulacija vodenog taloga do četvrtka 16.05 ujutru (GFS)
Akumulacija vodenog taloga do četvrtka 16.05 ujutru (GFS)

To bi rezultovalo višednevnom nestabilnošću uz čestu pojavu kiše i pljuskova u većem delu regiona, a u pojedinim predelima Balkana za 4 dana moglo bi se akumulirati i preko 250mm vodenog taloga. Aktuelni proračuni za Vojvodinu sugerišu na 40 do 80mm vodenog taloga tokom 4 dana.

Reč je o ozbiljnoj količini padavina za relativno kratko vreme koja bi sigurno u određenom delu ex-YU prostora mogla uzrokovati hidrološke probleme poput izlivanja bujičnih vodotoka, i pokretanja klizišta.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 627

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *