Do petka povremen sneg, više na jugu pokrajine, mraz pa otopljenje za vikend

Aktivna ciklonska aktivnost u Mediteranu narednih dana uslovljavaće umereno do potpuno oblačno i hladno vreme povremeno sa snegom kojeg će biti do sredine dana u petak. U danima vikenda u naš kraj trebala bi konačno da stigne i toplija vazdušna masa uz porast temperatura.

Sinoptička sitaucija u četvrtak (GFS)
Sinoptička sitaucija u četvrtak (GFS) – snežni ciklon koji će doneti snežni pokrivač većem delu Srbije

Iako se snežne padavine tokom naredna dva dana i to u dva talasa očekuju i u Vojvodini, naše područje ipak neće biti u centru pažnje narednih dana, odnosno kod nas treba očekivati manje snežnih padavina u odnosu na predele južno od Save i Dunava, što se naročito odnosi na drugi talas padavina koji počinje u četvrtak poslepodne.

Od jutra do sredine dana sneg, dnevne temeprature u blagom plusu

U sredu se od ranog jutra očekuju snežne padavine u većem delu Vojvodine. Sneg će padati tokom prepodnevnih časova, a sredinom dana očekuje se postepen prestanak padavina. Iako će snežnih padavina biti u čitavoj Vojvodini, treba napomenuti da se ipak više padavina očekuje južno od linije Novi Sad – Zrenjanin, dok bi predeli severno od Kikinde i Sombora videli uglavnom simbolične padavine.

Snežne padavine u sredu pre podne (ARW)
Snežne padavine u sredu pre podne (ARW)

U većini predela, a naročito južno od spomenute linije Novi Sad – Zrenjanin će doći i do formiranja manjeg snežnog pokrivača, uglavnom 2 do 4cm. Međutim po prestanku padavina očekuje se porast temperatura, pa će se maksimalne dnevne sutra kretati između 0 i 2°C, čime će se sneg topiti uveliko već sutra uz mnogo bljuzgavice i vode na ulicama. Jutarnje temperature će se kretati između -3 i -2°C, a sutra će duvati uglavnom umeren vetar severnih smerova.

Pauza sa padavinama do četvrtka poslepodne, u četvrtak sve izvesniji mraz

U sredu uveče i u noći ka četvrtku treba očekivati delimično razvedravanje na području Vojvodine što bi omogućilo bolje noćno hlađenje, posebno u predelima gde ostane nešto snežnog pokrivača. Mnogo faktora mogu biti presudni, kao što je količina oblačnosti kao i jačina vetra, obzirom da izostanak značajnijeg mešanja vazduha takođe pospešuje njegovo hlađenje noću.

Očekivane jutarnje temperature u četvrtak prema današnjem 12Z izlazu (ARW)
Očekivane jutarnje temperature u četvrtak prema današnjem 12Z izlazu (ARW)

Prema aktuelnim proračunima u četvrtak ujutru očekuju se minimalne temperature između -6 i -3°C, što znači da će negde biti i umerenog mraza koji bi mogao naneti štetu određenim voćkama koje su procvetale. U četvrtak se očekuju gotovo identične maksimalne temperature kao u sredu, između -1 i 2°C – što znači da će ponegde u Vojvodini biti zabeležen i ledeni dan (maksimalna temperatura ispod nule).

Novi sneg krajem dana u četvrtak, uglavnom u južnim i centralnim predelima pokrajine

Nakon pauze koja će potrajati sve do četvrtka kasno poslepodne, očekuju se nove snežne padavine koje bi mogle biti i nešto konkretnije od onih u sredu, ali to važi samo za predele južno od Novog Sada i Zrenjanina, koji će takođe biti na samoj granici konkretnijih padavina – ukazuju večerašnji proračuni numeričkih modela. Nešto snega može se očekivati u predelima koji su nešto severnije, do Kikinde i Sombora, i to u noći ka petku, dok bi se severno od te linije moglo zadržati čak i u potpunosti suvo vreme!

Rano je za licitaciju visine snežnog pokrivača, obzirom da još uvek nije 100% sigurna ova granica padavina u Vojvodini, ali može se reći da bi južni predeli pokrajine dobili 5-10cm snega. Ovim talasom padavina koji će potrajati sve do petka ujutru ili čak prepodne u delovima Vojvodine, detaljnije ćemo se ponovo baviti verovatno u četvrtak tokom dana.

Nakon mraza u subotu, sledi otopljenje

Nakon ponovne mogućnosti za pojavu umerenog mraza u subotu ujutru (nakon mraza u četvrtak), u danima vikenda očekuje se postepeno otopljenje. Tako bi se maksimalne temperature u subotu kretale oko 5°C, dok bi se jutarnje temperature u nedelju kretale između -3 i -1°C. Nedelja će biti topliji dan od subote kada će živa u termometrima prelaziti 5°C, a ponegde bi moglo biti izmereno i do 9 stepeni.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 618

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *