Do kraja sedmice “red” olujnog vetra, pa “red” pljuskova i grmljavine, uz temperature oko proseka

Nakon ređe pojave kiše tokom prethodne večeri (utorak), danas je u Vojvodini preovladavalo malo do umereno oblačno vreme, sa dužim sunčanim intervalima, uz pojačan jugoistočni vetar koji je u Banatu na udare jak (naročito na jugu Banata gde je kratko dostizao i olujne udare). Još jači vetar očekuje se tokom četvrtka i petka, kada će u celoj Vojvodini duvati jak jugoistočni vetar, sa udarima olujne jačine, koji će biti najjači na jugu Banata, gde će imati i orkanske udare (> 25m/s ; > 90km/h).

Maksimalne temperature danas su se kretale između 20 i 23°C. Umeren do jak vetar duva u celoj pokrajini, na jugu Banata uz udare olujne jačine.

Sutra će vetar biti još jači, jak sa udarima olujne jačine u celoj Vojvodini, a naročito na području Banata i šireg područja Beograda, dok će na jugu Banata udari jugoistočnog vetra imati i orkansku snagu u drugom delu dana (udari preko 25m/s odnosno preko 90km/h). Minimalne temperature će se kretati između 11 i 13°C, a maksimalne dnevne od 21 do 23°C. U večernjim časovima očekuje se ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, kao i u noći ka petku, uz (očekivano u ovakvim situacijama) veću verovatnoću u Sremu i Bačkoj, kao i na severu Banata u odnosu na južni i srednji Banat.

Nestabilna vazdušna masa na zapadu Vojvodine i ostatka Srbije

Tokom četvrtka i petka, u kasnim poslepodnevnim i (naročito) večernjim časovima, uz prisutno jako smicanje vetra sa visinom, očekuje se vlažna i nestabilna vazdušna masa na području zapadnog Srema i Bačke, a ako uključimo i ostatak Srbije to se odnosi i na Mačvu i Kolubarski okrug.

Ovakvi uslovi pogodovaće razvoju ređih, ali potencijalno jakih oluja sa gradom i olujnim vetrom u ovim oblastima, a koji se sa malom verovatnoćom mogu propagirati dalje prema istoku zemlje.

Verovatnoća je mala, ali postojana. Za upozorenja i najave u realnom vremenu treba pratiti najave RHMZ.

U petak će preovladavati promenljivo oblačno i vetrovito vreme, uz jak jugoistočni vetar koji će imati udare olujne jačine, naročito u Banatu. Vetar će na jugu Banata imati udare orkanske jačine (oko 100km/h), zbog čega je RHMZ Srbije aktivirao i crveni meteo alarm za Banat. Slabljenje vetra očekuje se u večernjim satima i u noći ka suboti, te ćemo u danima vikenda konačno imati predah od pojačanog jugoistočnog vetra – košave.

U poslepodnevnim i večernjim časovima očekuje se ređa pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, sa većom verovatnoćom za Srem i Bačku u odnosu na Banat gde će košava “pomrsiti račune” oblacima. U petak će se minimalne temperature kretati između 12 i 14°C, a maksimalne dnevne od 22 do 25°C.

VIKEND: Toplo, predah od vetra, subota stabilna, nedelja po znakom pitanja?

U subotu će biti stabilno, pretežno sunčano i toplo vreme. Maksimalne temperature kretaće se između 26 i 28°C, a duvaće slab do umeren vetar promenljivog smera, uglavnom južni i jugoistočni. Subota će u skladu sa navedenim, bez sumnje, biti najlepši dan do kraja aktuelne sedmice.

Drugog dana vikenda preovladavaće malo do umereno oblačno vreme tokom većeg dela dana sa dužim sunčanim intervalima, a zadržava se i toplo vreme. Maksimalne temperature kretaće se između 27 i 29°C – odnosno iznad prosečnih vrednosti za kraj II dekade maja. Ono što je još uvek nedoumica, i teško da ćemo znati pre petka, jeste formiranje sekundarnog ciklona koji bi uticao na vreme drugog dana vikenda i početkom naredne sedmice.

Zato, destabilizacija atmosfere uz lokalne pljuskove sa grmljavinom u nedelju kasno popodne i tokom večeri još uvek je samo opcija, a ne i siguran scenario. Više detalja u našim predstojećim prognozama.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *