Do kraja sedmice bez kiše i vetrovito, krajem sledeće nedelje moguće prve tridesetke

U narednih 7-10 dana naše područje biće pod uticajem anticiklonalnog polja, koje će obezbediti stabilno i relativno toplo vreme na području Vojvodine. Istočni i jugoistočni vetar biće u pojačanju, naročito tokom petka i subote.

Do kraja aktuelne sedmice preovladavaće malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima i suvo. Tokom četvrtka i petka oblaka će biti više na zapadu Vojvodine u odnosu na istočne krajeve. Sutra u drugom delu dana jugoistočni vetar će biti u pojačanju, ali ćemo njegovu punu snagu osećati tokom petka i subote, kada će biti umeren i jak, ovaj put bez olujnih udara čak i na jugu Banata.

Pojačan jugoistočni vetar u petak (GFS)

Jutarnje temperature narednih dana kretaće se između stabilnih 8 i 12°C, dok će maksimalne dnevne tokom četvrtka i petka biti u intervalu između 24 i 26°C, a u danima vikenda od 23 do 25°C.

Od košave ćemo najverovatnije odmarati u nedelju, dok će u ponedeljak 9. maja duvati umeren severoistočni vetar.

Tokom druge dekade maja i do 30°C?

Sinoptička postavka kakva je moguća u drugom delu naredne sedmice mogla bi usloviti prave letnje temperature u našim krajevima i pre sredine maja. Polje niskog vazdušnog pritiska koje bi “uplovilo” iz Keltskog mora u severni Atlantski okean, i polje visokog vazdušnog pritiska iznad većeg dela Evrope mogli bi da uslove ovakav scenario.

Topla vazdušna masa najpre bi “zapljusnula” Španiju i Francusku, već sredinom naredne sedmice, dok bi od petka do priliva osetno toplijeg vazduha došlo i u centralnoj i istočnoj Evropi, a što bi uslovilo temperature znadno iznad proseka, kakve više priliče junu.

Topla vazdušna masa iznad Evrope sve izvesnija krajem sledeće sedmice (GFS)

Dok ćemo početkom i sredinom naredne sedmice u najtoplijem delu dana meriti uglavnom između 22 i 25°C, u petak i narednog vikenda, između 13 i 15. maja, živa u termometrima bi u najtoplijem delu dana vrlo lako mogla dostizati celih 30°C, po prvi put ove godine.

Suša se nastavlja . . .

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *