Do kraja februara bez prave zime, u drugom delu sledeće sedmice i do 18°C

Tokom naredne sedmice, ali i do samog kraja februara, preovladavaće promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme. Slabije padavine očekuju se u utorak 20. februara, a zatim su nove padavine moguće tokom vikenda 24-25. februara. Temperature će biti malo iznad prosečnih vrednosti do četvrtka, dok će od četvrtka uslediti 2-3 dana temperatura znatno iznad proseka uz maksimume i do 18°C, posebno u petak.

Dok će u ponedeljak preovladavati promenljivo oblačno vreme sa kraćim sunčanim intervalima, u utorak će biti uslova za slabu kišu mestimično, a uz to će duvati i umeren severozapdni vetar. U ponedeljak će se jutarnje temperature kretati između 0 i 2°C, a maksimalne dnevne od 12 do 14°C. U utorak minimumi između 2 i 4°C, a maksimalne temperature od 11 do 13°C.

Odstrupanje T850hPa od normale u četvrtak po ECMWF modelu (Izvor: tropicaltidbits.com)

U nastavku sedmice promenljivo oblačno i suvo vreme, sa sunčanim intervalima. U sredu i četvrtak jutarnje temperature uglavnom između 2 i 4°C, a u petak oko 8°C. U četvrtak maksimalne temperature uglavnom između 14 i 16°C, a u petak od 16 do 18°C. Do ovog otopljenja će dovesti pokretanje južnih strujanja u sklopi snažnog ciklona na zapadu Evrope, dok bi do sekundarne ciklogeneze moglo doći negde u oblasti Jadrana.

U danima vikenda bi trebalo da usledi još uvek ne sasvim izvesno pogoršanje vremena. Međutim, ni to neće biti zimski prodor hladnijeg vazduha kakav priliči februaru, već bi došlo do manjeg zahlađenja sa nešto padavina. Dnevne temperature ostaju iznad 10°C.

Sve je izvesnije da će doći do ranog pokretanja sokova u biljkama, a rane sorte kajsije su već procvetale u pojedinim delovima Vojvodine. U proteklom periodu uočeno je i da je ranostasni sortimeng bresaka i nektarina u fazi od početka do kraja bubrenja pupoljaka.

Jasno je da će ćemo sa novim rastom temperatura od srede biti u većem i teritorijalno rasprostranjenijem problemu. Izuzev sporadično još sutra (ponedeljak), i eventualnog prizemnog mraza ponegde u utorak i sredu, do kraja februara ne očekuje se pojava jutarnjih mrazeva. Ne očekuju se ni maksimalne temperature <10°C sve do kraja meseca. Zato bi neko jače zahlađenje tokom marta sa sobom moglo doneti brojne posledice.

Više detalja o vremenu nakon 24. februara, u novoj objavi za nekoliko dana.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *